Русия съобщи днес, че ваксината ѝ срещу коронавирус "Спутник V" има 92 процента ефективност, предаде РИА Новости.

Руският фонд за преки инвестиции, който финансира разработката, публикува междинни резултати от третата фаза на изпитанията на ваксината.

В понеделник американско-германският тандем "Пфайзър" и "Бионтек" (Pfizer-Biontech) съобщиха, че ваксината им е показала 90 на сто ефективност.

Първата доза от руския препарат са получили 20 000 доброволци, а 16 000 вече са приели и втора доза, посочва РИА Новости.

Според съобщението не е имало непредвидени и нежелани реакции, а само кратковременни странични ефекти.

Данните от изпитанието ще бъдат публикувани в научно списание.

Агенцията цитира руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко, че резултатите от изпитанията се показали, че "Спутник V" е ефективно средство за борба с разпространението на коронавируса. Според шефа на на центъра "Гамалей" Александър Гинцубрг може да започне масова ваксинация срещу COVID-19 в Русия.

Европейският съюз сключи във вторник споразумение за доставка на 200 милиона ваксини с "Пфайзър-Бионтек". За същото преговаря вече и Израел, каза днес министър-председателят Бенямин Нетаняху, но споразумение още няма.

Институтът "Серум" (Serum Institute) в Индия, който е най-големият производител на ваксини в света, обяви днес, че е произвел 40 милиона дози от потенциалния кандидат за ваксина на компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca). Скоро време институтът ще започне да произвежда и кандидата за ваксина на компанията "Новавакс" (Novavax), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двете ваксини очакват одобрение от съответните регулаторни органи, за да бъдат пуснати на пазара.

1600 доброволци са участвали в изпитанията на ваксината на "АстраЗенека", извършени от института "Серум". Институтът планира да поиска и одобрение за започване и на голямо изпитание на кандидата за ваксина на "Новавакс".

Ваксината на "АстраЗенека" е разработвана заедно с Оксфордския институт и е най-напреднала по отношение на тестовете с хора в Индия, обяви "Серум".