Историята, в която клиниката по нефрология и трансплантации на Александровска болница се взема за COVID отделение, а трансплантираните пациенти трябва да се пренесат на друго място, където също е имало случаи на коронавирусна инфекция, завърши засега с колективна оставка. Молби за напускане са подали както началникът на клиниката проф. Емил Паскалев, така и целият му екип. В нея има взаимни обвинения между лекари и ръководство и разтревожени трансплантирани пациенти.

Директорът на болницата: Невъзможност да надскочиш егото си

"Подадените оставки в клиниката по трансплантации и нефрология, факт от вчера, не са подписани от мен и не са приети като такива. Ще се възползваме от законовия 7-дневен срок да отговорим."

Това обяви на пресконференция в четвъртък следобед директорът на болницата проф. Борис Богов за казуса с отказаното пребазиране на клиниката за откриване на място за COVID отделение.

Директорът на "Александровска" проф. Борис Богов. Снимка БТА

"Вчера сутринта проф. Паскалев и неговият екип - лекари, медицински сестри, санитари, подадоха колективно оставка за нещо, което не мога да го коментирам като лекар. Изключително безотговорно отношение, претенции на човек, който винаги е твърдял, че се грижи за пациентите си", каза още той.

С остър тон той определи действията на проф. Паскалев като "абдикация от пациентите си, невъзможност да прескочи собственото си его".

"Точно тук, в Александровска болница, е имало бомбардировка, имало е две ужасни кризи – и тогава болницата е оцелявала. И изведнъж някой си позволява да напусне Александровска болница, да напусне своите пациенти", продължи Богов.

Според уверенията на Богов пациентите, които са трансплантирани, ще бъдат обслужвани по същия начин, ако не и по-добре.

"Те няма да бъдат изоставени в нито един момент – дали ще бъда аз тук или някой друг, няма никакво значение", заяви директорът, чиято специалност също е нефрология.

Как се стигна до колективната оставка

Пред БНТ в сряда проф. Паскалев обясни, че подава оставка по лични причини. Тежкият конфликт между него и ръководството на болницата стана публично известно още в края на миналата седмица. Тогава той заяви, че няма да изпълни устната заповед да мести трансплантираните си пациенти.

Проф. Емил Паскалев. Стокадър БНТ.

Паскалев още в събота не отрече, че обмисля възможността да си тръгне.

"Не искам морални тежести. Аз мога да работя в Петрич, в Петърч, мога да работя в София, Варна. Мога да работя в чужбина - не е проблем за мен", каза той тогава.

В Александровска болница се намира единствената клиника в страната с диспансер за трансплантирани. В нея се извършват диагностика и лечение на нефрологични, диализни и бъбречно трансплантирани пациенти от цялата страна, поддържа се листата на реципиенти, чакащи бъбречна трансплантация, както и подготовка на двойки донор/рецепиент за бъбречна трансплантация от жив донор.

След нареждането към големите болници в София за осигуряването на поне 20% COVID легла е дошла и заповедта клиниката за трансплантираните да бъде преместена в друго отделение. Според проф. Паскалев обаче там вече е имало случаи на коронавирусна инфекция и това прави мястото опасно за хора с много паднал имунитет, силно уязвими след трансплантации. Директорът на Александровска проф. Борис Богов твърдеше, че COVID там е имало, но в минало време. Той смята, че опасност няма, защото всеки пациент на лечебното заведение влизал там с тест. Освен това липсвала друга подходяща сграда за целта.

"Няма как да стане. Няма писмена заповед аз да вдигна клиниката, да я сложа там - всичко е устно, това ме притеснява съвсем откровено", беше обяснението на Паскалев.

Професорът миналата седмица беше освободил част от трансплантираните да си отидат вкъщи, като по думите му "не ми се мисли" какво би станало, ако някои от пациентите се влоши, докато е в дома си.

Четирима трансплантирани, които са в тежко състояние, бяха оставени в клиниката, а професорът отказа да ги премести, защото състоянието им не позволява.

"След това, ако бъдат преместени и станат лошотиите, кой ще е виновен?", каза в събота проф. Емил Паскалев пред обществената телевизия.

Здравният министър: Ръководството на клиниката се държи безотговорно

Според здравния министър Костадин Ангелов този случай има две страни, а ръководството на клиниката се държи безотговорно.

"Нека да кажем цялата истина. В сградата, в която се намират пациентите от този диспансер на последния етаж, вече има пациенти с коронавирус, доказан с PCR, асансьорът е един. Ако тези пациенти останат в тази сграда, ние постъпваме безотговорно. Те отиват в друга сграда, с отделен вход, която отново е клиника по нефрология. Трансплантирани, пациентски, граждански организации бяха заведени през почивните дни, събота, видяха, че условията са добри. Тук говорим за нещо съвсем различно - нежеланието на административното ръководство на клиниката да изпълни решението на административното ръководство на болницата. В тази ситуация ние ще защитим интересите на пациентите. Имаме отпор да се преместим. Това е безотговорно поведение в момента", каза Костадин Ангелов по Нова тв във вторник.

Пациентите - разтревожени, на протест

Претърпелите трансплантация на бъбрек пациенти, които са под постоянно проследяване на състоянието им в клиниката, са разтревожени.

"Тези пациенти бъдат ли вкарани в това отделение - рискът за тяхното здраве е много сериозен. В цяла Европа тези пациенти са изолирани далеч от общия поток и никой не смее да ги мести", коментира Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум.

"В момента, в който аз зададох въпроса, написах на министъра есемес с последния ми въпрос дали той като лекар, не само като министър, смята, че това е обосновано медицинско решение - нашата комуникация спря", разказа той пред БНТ.

В сряда хора, минали през бъбречни трансплантации, се събраха на протест пред Александровска болница. Пак вчера от Българския пациентски форум алармираха във фейсбук, че от клиниката изнасят с чували досиетата на трансплантираните.

"Александровска болница затрива с лека ръка дългогодишната грижа за бъбречно трансплантираните пациенти. Медицинските досиета на всички се събират в чували и заминават незнайно къде. Това става БЕЗ участието на медицинските служители от отделението по нефрология и трансплантация. Заради това, както и заради отношението на ръководството към това отделение, медицинските сестри и лекарите, начело с проф. Паскалев, днес са подали молби за напускане. Това на практика означава, че бъбречно трансплантираните в България остават без адекватна здравна грижа. И нито на ръководството на Александровска, нито на Изпълнителна агенция “Медицински надзор”, им пука за това", пише на страницата на пациентската организация.