Еврокомисията ще предложи законодателни промени, с които да се улесни борбата с тероризма.

Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред Европарламента. Тя участва в дебати, посветени на борбата с тероризма и правото на изразяване и образование, предаде БТА.

Предвижда се по-лесен обмен между службите за сигурност в ЕС на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и автомобилни регистрации, уточни Йохансон. Възможно е също така да бъде предложен обмен на данни за криминални регистрации.

Комисарят призова за прилагане на правилата за съхранение на данните за пътническите резервации. Тя настоя страните от ЕС да въвеждат в Шенгенската информационна система (ШИС) данни за всички т. нар. чуждестранни бойци, т.е. европейски джихадисти. Така ще се следи кога те преминават външните европейски граници.

„Страните от ЕС трябва спешно да приложат европейските правила за огнестрелните оръжия. Работим със страните от Западните Балкани за пресичане на контрабандата на оръжие“, допълни Илва Йохансон.

Напоследък по искане на Европол са били премахнати над 2000 сайта, свързани с пропаганда на тероризма, включително с указания за нанасяне на удари. Еврокомисарят по вътрешните работи изтъкна, че решението срещу тероризма е в преодоляването на разделенията в обществото, споделеност на ценностите и промени в образованието.