Германското председателство на Съвета на ЕС и Европарламентът постигнаха днес политическо споразумение за бюджета на Общността за периода 2021-2027 г.

Това стана след интензивни консултации с ЕП и Еврокомисията, които въврят от края на август. Споразумението допълва договорения финансов пакет от 1,824 трилиона евро. Той включва многогодишна финансова рамка (МФР) за 1,074 трилиона евро и временен механизъм за възстановяване от 750 милиарда евро, наречен „ЕС от следващо поколение“.

Политическият пакет включва следните елементи:

• Целево засилване с 15 милиарда евро на програми на ЕС, сред които „Хоризонт Европа“, здравната програма EU4Health и „Еразъм+“. Това трябва да стане с допълнителни средства в размер на 12,5 милиарда евро и пренасочване на 2,5 милиарда през следващия финансов период, като бъдат спазвани таваните на разходите, заложени в заключенията на Европейския съвет от 17-21 юли;

• По-голяма гъвкавост, за да може ЕС да отговори на непредвидени нужди;

• По-голямо участие на бюджетните органи в надзора на приходите по механизма „ЕС от следващо поколение“;

• Пи-високи амбиции в сферата на биоразнообразието и засилено наблюдение на разходите, свързани с него, климата и половото равноправие;

• Индикативна пътна карта за въвеждането на нови собствени ресурси.

Над 50 на сто от договорения пакет ще бъдат в подкрепа на модернизирането чрез политики, включващи научни изследвания и иновации по програма „Хоризонт Европа“, чрез климатичния и цифровия преходи, чрез Фонда за справедлив преход и програмата „Цифрова Европа“.

30 на сто от еврофондовете ще бъдат изразходвани за борбата с климатичните промени.

Споразмението ще бъде изпратено за одобрение от страните членки на ЕС, заедно с други елементи от МФР и бюджета за възстановяване. Сред тях са и условията за защита на европейския бюджет, за което председателството и Съветът постигнаха временно споразумение на 5 ноември.

Макар в съобщението да не се споменава точно за какво става дума, ясно е, че това е обвързването на бъдещите разходи от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона.