Здравният министър Костадин Ангелов видя популизъм в предложението на д-р Христо Мазнейков да даде една от сградите на частната болница "Св. София" в столицата, в която има 400 легла, за създаването на лечебно заведение само за COVID.

"Моят апел към към партиите и ръководството на Министерството на здравеопазването е незабавно да се пристъпи към преобразуването на голяма болница в такава за лечение на COVID-19. Ако желаете, ние ще дадем "Св. София" с 400 легла, но докарайте лекари, сестри, санитари. Без тях не може. Легла винаги ще намерим. Хората ги няма", беше обръщението на Мазнейков.

То имаше и емоциален привкус:

"Излезте от леговищата си, нещастници, и се махнете от постовете, които не са за Вас, защото там трябва да има хора, които да помагат, да са креативни, да вземат решения.

Вън некадърните ръководители - поставени парашутисти, нищо неразбиращи от медицина. Колеги, дайте да се обединим и да помогнем на хората, те сега имат нужда от нас", написа Мазнейков.

Ангелов днес нарече предложението "много интересно", но даде да се разбере, че не одобрява подобна идея.

Професорът уточни по Нова тв, че е разговарял с Мазнейков по въпроса. И добави, че всеки може да предложи сграда, а сгради имало достатъчно.

"Нали говорим за лечебно заведение? Има ли там лекари и сестри? Разговорът, който проведохме с него, беше- ок, съгласни сме, сключваме договор, идваме и работим. Той каза - трябва да намерите лекари и сестри. Проведох срещи с директори на общински, държавни болници в София. Към настоящия момент легла в София има, обезпечаваме ги с лекари и сестри, нямаме възможност да изпратим отнякъде лекари и сестри в болницата на д-р Мазнейков, за да работи тя като COVID болница."

След което добави:

"Когато правим предложенията, нека не търсим популизъм, а да правим рационални и работещи решения."

Идеята за обособени т. нар. COVID болници присъства в публичното пространство още от началото на пандемията. И ако тогава подобна необходимост не се появи, сега все по-често се обсъжда дали трябва и дали са в състояние всички лечебни заведения да приемат и лекуват болни с коронавирусна инфекция и колко ефикасно е подобно лечение.

Остава въпросът и за затрудния и застрашен достъп до здравна помощ на пациентите, които са с други заболявания.