Верни съюзници на Доналд Тръмп, полските консервативни националисти трудно признават поражението му и се опасяват от позицията на избрания за президент Джо Байдън, който често критикува нарушения на върховенството на закона в Полша, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Докато светът приветстваше победата на демократа, полският президент Анджей Дуда се ограничи в събота да го поздрави "за успешна кандидат-президентска кампания". Същият стилистичен похват като този на унгарския премиер Виктор Орбан.

"В очакване на назначението от избирателната колегия, Полша е решена да поддържа стратегическо полско-американско партньорство на високо равнище и с високо качество за още по-силен съюз", добави той в туита си.

Дуда изглежда забравя, че преди четири години поздрави Доналд Тръмп за победата му веднага след обявяването на резултатите. Обществената телевизия TVP, смятана за истински пропаганден инструмент на управляващите популисти, и вчера продължаваше да представя на сайта си Джо Байдън като политик, "когото някои медии в САЩ нарекоха победител на президентските избори".

През почивните дни TVP цитира нашироко обвиненията за измами, отправени от Доналд Тръмп, както и руските медии.

"TVP се ангажира повече от Фокс нюз", констатира политологът Марчин Заборовски.

Според него, полските консерватори от "Право и справедливост" (ПиС) "са много нещастни, че са загубили съюзник с такава тежест на международната сцена".

"Изолирана в Европейски съюз, ПиС разполагаше с удобството да бъде подкрепяна отвъд Атлантика, благодарение на Тръмп", обяснява той за АФП.

Връзките между двамата партньори бяха много близки.

От идването си на власт през 2015 г. консерваторите от ПиС разчитаха на добри отношения с Вашингтон, като успешно се стремяха най-вече към укрепване на американското военно присъствие на полска земя, докато техните отношения с ЕС бяха белязани с напрежение, предизвикано особено от спорните им съдебни реформи и от отказа им да приемат мигранти.

В края на юни, четири дни преди първия тур на президентските избори в Полша, Дуда, който се кандидатираше за втори мандат, посети Тръмп, който също беше в предизборна кампания.

Тогава американският президент засипа с хвалебствия своя полски "приятел", първият чуждестранен лидер, поканен в Белия дом по време на мерките срещу COVID-19 в САЩ.

Полският държавен глава също похвали политиката на американския си колега и не беше планирал среща с кандидата на демократите. Джо Байдън несъмнено ще е по-труден партньор за консерваторите.

През октомври той предизвика гнева на Варшава като се изказа възбудено за "случилото се от Беларус до Полша през Унгария и за възхода на тоталитарни режими по света".

Преди това, той критикува силно кампанията на полските консерватори срещу ЛГБТ общността.

"Нека да е ясно: правата на ЛГБТ+ са човешки права и "зоните без ЛГБТ" нямат място в ЕС или където и да е по света", заяви той през септември.

Въпреки това, според политолога Марчин Заборовски, Джо Байдън няма никакво намерение да подкопава стратегическите отношения между двете страни.

"Тези отношения могат да останат силни и може би дори да станат по-силни. Всъщност, в области като политиката към постсъветското пространство, Варшава може да открие, че има повече допирни точки с Белия дом на Джо Байдън, отколкото с този на Тръмп", обяснява той.

Бившият полски посланик в САЩ Ришард Шнепф потвърждава това: "Демократите винаги са били по-твърди към Русия от консерваторите".

"Байдън познава добре Европа, разбира я по-добре от Доналд Тръмп", но за разлика от досегашния президент, не разчита единствено на Полша и Унгария в отношенията си с Европа", обяснява той за АФП.

"Дори нито един американски войник да не бъде изтеглен, Полша ще загуби статута си на привилегирован партньор и както ПиС, така и президентът Дуда, са загрижени. Те не знаят как ще се отнася с тях новата администрация", добавя той.

Вчера, сякаш, за да подчертае значението на трансатлантическите връзки, президентът Дуда ратифицира споразумението за присъствието на американски сили в Полша, финализирайки по този начин инициативата на администрацията Обама-Байдън от 2009 г.

В речта си полският президент грижливо пропусна да произнесе както името на Тръмп, така и това на Байдън.