COVID кризата не се е отразила на строителството у нас и през тази година усилено се строят магистрали и се ремонтират пътища.

Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ регионалната министърка Петя Аврамова. 

Тя очерта различните етапи на строителство и ремонти по ключовите пътни отсечки.

Ремонтът на тунел „Витиня“

„Тунелът се оказа сериозно предизвикателство. Ремонтът стартира през 2018 г. Оказа се, че има сериозни кухини. Имаше анализи и тежко за изпълнение строителство. Това забави процеса“, обясни Аврамова.

Предвижда се през януари 2021 г. движението там да бъде пуснато - обеща Аврамова.

Ремонтът на тунел „Железница“

Строителството на тунел „Железница“ върви нормално. Две трети от него е прокопан. През пролетта на 2021 г. се очаква да бъде прокопан целият тунел и да започнат другите дейности, които трябва да бъдат изпълнени - вентилация, отводняване и др.

2022 г. е срокът, в който трябва да бъде пуснат най-дългият пътен тунел в България, посочи министърката.

Ремонтът на магистрала „Струма“

В участъка през Кресненското дефиле текат процедури по Закона за обществените поръчки. Вече има един избран изпълнител, сключени договори и осигурено финансиране. Това е последният участък от магистралата.

Ремонтът на магистрала „Европа“

Предсрочно вече е пуснато движението по един от участъците на магистрала „Европа“ - 17 км. Това е участъкът между Драгоман и Сливница и той е завършен в пътното платно шест месеца по-рано.

„От петък движението там е пуснато. Това е един участък с 11 сериозни съоръжения. Текат строителните дейности и в участъка от Калотина до Драгоман. През 2022 г. строителните дейности трябва да приключат и в този участък“, обясни регионалната министърка.

„Последният участък от магистралата, който е от Сливница до Северната скоростна тангента, в момента се процедира. Преди да започне строителството, има една невидима част на проектиране, отчуждаване на имоти, която е трудна и бавна“, допълни Петя Аврамова.

Ремонтът на магистрала „Тракия“

„Ще бъдат ремонтирани 52 км от магистралата. Това е 12-километовият участък, който пуснахме в посока Бургас. Другите 12 км, които в момента се ремонтират, и тези 40 км от Чирпан до Стара Загора“, поясни регионалният министър.

„Продължаваме и след Нова година. В началото на 2021 г. ще започнем ремонта на останалите 40 км“, допълни тя.

Ремонтът на магистрала „Хемус“

Новите отсечки на магистралата са възложени на държавното дружество „Автомагистрали“. В първия и третия участък се строи усилено, а във втория има подготвителни дейности.

„Продължаваме поетапно в четвърти и пети до Велико Търново и след Търново до новия участък Буховци - Белокопитово“, обясни Петя Аврамова.