"И нашият премиер има добри отношения с канцлера Меркел, и въобще отношенията с Германия са много добри."

Това каза пред БНТ външната министърка Екатерина Захариева. Така тя коментира твърденията от страна на Северна Македония, че ще има натиск от страна на Берлин към България да отстъпи и да даде зелена светлина за преговорите на Скопие с ЕС.

Към момента България е категорична, че не може да одобри преговорната рамка, тъй като Северна Македония не изпълнява договора за добросъседство. Страната ни иска в тази рамка да бъдат записани юридически гаранции, че този договор ще се изпълни - че Скопие ще се откаже от езика на омразата, от претенции за македонско малцинство у нас и т.н.

Захариева изтъкна, че България, също като Германия, е една от страните с най-силна подкрепа за разширяването на ЕС към Западните Балкани. Но предупреди политиците в Скопие "да не се осланят на това, че някой ще натисне България да се съгласи да си затвори очите за неизпълненията по договора".

"Да се фокусирмаме заедно върху това, което пропуснахме, да се върнем към добросъседския тон. Аз не съм усетила някакъв сериозен натиск", каза още Захариева.

И допълни, че ако България получи исканите от нея гаранции в преговорната рамка, тя има как да одобри тази рамка.

Захариева потвърди, че днес премиерът на Северна Македония Зоран Заев ще бъде в София и ще се срещне с Бойко Борисов. Самият Борисов, който бе заразен с коронавирус, написа във фейсбук, че вече има два отрицателни теста и затова може да посрещне Заев съобразно медицинските предписания.

Тази среща обаче формално не е свързана с разширяването, а с т.нар. Берлински процес, който е част от приобщаването на Западните Балкани към ЕС.

"Днешната среща няма нищо общо с разширяването. Това не е среща, на която да се обсъжда преговорна рамка и да се взема решение по нея. Зоран Заев пристига в София. Двамата премиери ще говорят и за отворените въпроси. Те са съпредседатели на Берлинския процес", каза Захариева.

Тя отхвърли твърденията на Заев, че България не изпълнява договора за добросъседство, тъй като не подкрепя Северна Македония за ЕС, Захариева припомни, че сме поели ангажимент да споделяме опита си и го правим, а и сме подкрепили Скопие за членството в НАТО.

"Това не означава, че ние не можем да имаме условия. Това сатанизиране на България, че тя е единствената държава, ковто има претенции към тях, не е съвсем вярно. Лидерите ще бъдат заедно, ще се видят и физически. Много важен успех ще бъде подписването на декларация за създаване на регионален пазар, нещо като общ пазар", каза Захариева.

И допълни: 

"Нека да се опитваме да изпълняваме този договор с дух на добра воля, вместо да се опитваме да го заобикаляме или да го отлагаме, да търсим вина там, където я няма. Искаме да видим всички наши притеснения, опасения, че договорът не се изпълнява в преговорната рамка - за езика, че нямат претенции за мацинства. Има общ текст, но ние сме предложили засилване."

Захариева заяви, че през последните месеци негативните публикации в Македония спрямо България и българите са над 15 000.

"Не можем да възпитаваме хората в омраза към съседа. Това няма как повече да се толерира. Хубаво, имаме различни позиции. То не е само в пресата, по табелите, в учебниците. Ние сме съюзници в НАТО. Няма как навсякъде да пише български фашистки окупатор", обясни Захариева.

Тя попита колегите си в Скопие кога ще се свика междуправителствената комисия за изпълнението на договора. Външната министърка каза още, че България има забележки и по други теми - напредъкът по коридор номер 8, който свързва Черно море и Адриатическо море.

"Те не са подали нито един инфраструктурен проект в посока изток-запад", каза Захариева.

Няма развитие и по програмата за културен обмен. Единствено в областата на туризма е бил отбелязан напредък и увеличение на туристическия поток в двете посоки.