Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър, предават американските медии.

Длъжността  министър на отбраната ще бъде изпълнявана от директора на Националния антитерористичен център Кристофър Милър, съобщи Тръмп в туитър.

Отношенията на Еспър с Тръмп са обтегнати, откакто президентът, който е главнокомандващ, използва армията, за да разпръсне демонстрации срещу расовите несправедливости през лятото.

Уволненият шеф на Пентагона ядоса Тръмп и с проект за законодателство, което би сменило имената на американски военни бази, които сега носят имена на лидери и пълководци от робовладелския Юг по време на Гражданската война в САЩ (1861 - 1866 г.).

За оставката на Еспър се говори отдавна. Миналата седмица телевизионната верига Ен Би Си съобщи, че той я е приготвил. 

Традиция е при изтичането на мандата на американски президент, министърът на отбраната да подаде оставка, за да улесни прехода на държавния глава към екип за следващия мандат. Но телевизията поясни, че не тази традиция, а противоречията между Тръмп и Еспър са причина последният да напише писмото за оставката си.

Мандатът на Тръмп изтича на 19 януари догодина. На следващия ден в Белия дом трябва да влезе новоизбраният президент Джо Байдън. Тръмп още не е признал поражението си и води дела за твърдени от него изборни измами. Според експерти шансът му да ги спечели е нищожен.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.