Най-накрая министерството на труда и социалната политика представи проект за т.нар. фаза за изплащане на пенсиите от втория стълб. Методиката се чака от години, но в момента ситуацията е критична, тъй като първата кохорта от пенсионери, които ще започнат да получават пари от частните фондове ще излезе от пазара на труда през септември на тази година. 

Това накара ведомството на Деница Сачева да форсира приемането на промени в Кодекса за социално подпомагане, които днес бяха качени на портала за обществено обсъждане. Проектът, както се очакваше, предлага три варианта за изплащането на парите - пожизнена пенсия, разсрочена и еднократна. Най-важното е, че изборът на бъдещите пенсионери обаче ще зависи изцяло от размера на натрупаното в неговата лична партида. Би трябвало обаче частните дружества да гарантират, че хората ще получат минимум това, което са внесли, тоест, че няма да имат загуба. Ако все пак това се случи, то ще бъде създаден специален фодн за попълване на разликите. 

Поглед към разписаните правила за пожизнената пенсия обаче показва, че тя ще може да бъда такава единствено, ако натрупаните пари по партидата са достатъчни за изплащенето на поне 15% от минималната пенсия. Имайки предвид, че от догодина тя става 300 лв., то простата сметка показва, че за да получавате пожизнена пенсия трябва да имате натрупани пари за минимум 45 лв. на месец. Това са гарантираните плащания за всички, които са се осигурявали във втория стълб.

Сутринта обаче, министър Сачева лично призна, че към момента данните показват, че масовите пенсии от втори стълб имат събрани по максимум 30-35 лв. за месечно плащане. 

В този случай ще се прави следното - пенсионерът ще има две опции -  дали да получи парите наведнъж или да го направи в някакъв определен период от време, тоест разсрочено.

За да ползва разсроченото плащане, то парите по неговата партида ще трябва да са поне над 900 лв. Така той ще получава по 45 лв., но за известен период от време. 

Ако пък имате по-малко дори от 900 лв.  - ще вземете парите еднократно. 

При пожизнената пенсия пенсионерите ще могат да ползват и правото да направят сборен вариант - да ползват пожизнената функция, но част от парите си да взимат и разсрочено за определен период. 

Пенсията ще може да се наследява, ако е пожизнена, но с т.нар. с гарантиран период на изплащане. Такъв вариант обаче има и за разсроченото изплащане. 

Проектът предвижда и промяна на петгодишния срок преди пенсиониране за преместване на парите в НОИ. За тези, които ще се пенсионират до 2025 г. този срок ще бъде една година. За тези, които ще се пенсионират от 2025 г. до 2038 г. - 5 години.