Видеоконференциите ще заменят по-голямата част от личните срещи - това е предвидил основателят на Microsoft Бил Гейтс още през 1995 г. и сега потвърди прогнозата си през GeekWire. Той бе интервюиран от главния редактор на изданието именно онлайн.

Според Гейтс бизнес пътуванията никога няма да се върнат на нивата отпреди пандемията и по всяка вероятност ще намалеят с 50% дори след 2-3 години, когато се смята, че COVID-19 ще е под пълен контрол.

"Наблюдавахме може би 12 години напредък през последната година. И, разбира се, софтуерът за съвместна работа - Teams или Zoom - ще стане значително по-добър", коментира Гейтс.

Teams е видеоконферетният софтуер на Microsoft, който също напредна изключително бързо през последните месеци. Няколкото популярни програми от този тип вече поддържат шумопотискане, технологията им за разпознаване на това кой говори напредва, а интернет връзката позволява десетки да са в един разговор и да няма постоянни забавяния на сигнала.

През 1995 г. Гейтс предвижда, че за тази цел хората ще ползват все по-големи екрани - нещо, за което е сбъркал, тъй като мнозинството хора употребяват смартфоните си за целта. Но друго негово предположение - че ще навлязат очилата за виртуална реалност - определено се сбъдва.

Много анализатори потвърждават тезата му за бизнес пътуванията, като подчертават, че пандемията е принудила хората да се научат да ползват дигиталните решения за работа от разстояние.