Доналд Тръмп допусна много грешки. Най-голямата бе, че не пожела да бъде президент на всички граждани на Америка. Това заяви журналистът Иво Иванов в предаването "120 минути" по bTV.

Иванов, който от дълги години живее Канзас, сподели, че никога не е виждал подобно оживление по избори, както в началото на ноември 2020 г. 

"Ако направим аутопсия на администрацията на Доналд Тръмп, ще открием много грешки. Най-голямата му грешка не е свързана с COVID-19. Тя бе, че не искаше да бъде президент на цяла Америка. Затова речта на Байдън бе много ефективна. Той заяви - аз искам да бъда президент на всички американци".

Иванов привества намерението на Байдън да потърси "път към центъра".

"Трябва да намерим лицето на американеца. Дължим думите "демос" и "крация" на южната ни съседка. Не знаем кога тези думи са измислени. Хората си дадоха сметка, че тъканта на демокрацията се е превърнала в мишена. Поради една или друга причина Тръмп движеше страната къма автокрацията".

За финал журналистът разказа кратък анекдот от деня на изборите.

"Отидох да гласувам, имаше голяма опашка. Застанах, не се движеше. Пристигна нов човек и попита - аз нямам много време откога чакате?"

Един от чакащите му отвърнал.

"От 4 години".

Авторът на поредицата "Власт и отговорност" Свилен Спасов, който също бе гост на предаването, започна с кратка констатация. 

"Америка победи страха", заяви той и посочи, че на герои на вота са били младите американски граждани. "Над 70 процента от младите до 30-годишна възраст гласуваха за Байдън".

Той изтъкна важната роля на жените в борбата срещу Тръмп. 

"В историята ще остане не само Камала Харис. Ще остане и битката на Нанси Пелоси (лидерката на демократите в Камарата на представителите) срещу Тръмп. Ще останат и огромните успехи на Стейси Ейбрамс. Тя успя да регистрира за гласуване 800 хиляди жители на Джорджия".

Ейбрамс е бивша кандидат-губернаторка на Джорджия - един от най-консервативните щати в Америка.

"Важна част изигра и Барак Обама. Това е колективен успех".

Той сподели, че в началото на годината е разговарял с Ейвис Боулън - бивш посланик в България (1996 - 1999 г.).

"Тази жена на 7 януари ми каза, че следващият президент ще е Джо Байдън. На въпроса защо - защото е умерен, защото познава Америка и защото познава света".

Той посочи, че първите две години няма сериозно да усетим присъствието на Камала Харис - първата жена вицепрезидентката на САЩ - в администрацията. Това е защото новата й служба изисква много по-различни отговорности от досегашната й работа - сенаторка на Калифорния.

"Първите 2 години ще е нещо като училище. Това е оперативна работа. Това са всекидневни драматични случки". 

Спасов разказа любопитна случка отпреди 4 години, продиктувана от победата на Тръмп.

"След загубата на Клинтън през 2016 г. Барак Обама прави нещо изключително важно. Заминава за Германия, за да се срещне с Меркел и да я убеди, че светът има нужда от нея".