Повечето популярни и с изявена политическа позиция спортисти в САЩ изразяват задоволство от изборната победа на Джо Байдън срещу настоящия президент Доналд Тръмп.

Това не е изненада - по време на мандата си Тръмп си спечели много врагове в спортните среди. Дори една десетилетна традиция бе нарушена или поне помрачена - шампионите в най-големите лиги и надпревари да посещават Белия дом и до носят подарък на държавния глава. В последните четири години някои отказаха да го правят.

Начело на радостните реакции от успеха на Байдън и Камала Харис е Леброн Джеймс, наскоро извел "Лос Анджелис Лейкърс" до първа титла от 10 години в Националната баскетболна асоциация (НБА) и обявен за Най-полезен играч на финалите с трети различен отбор.

 

Публикувахте от LeBron James в Събота, 7 ноември 2020 г.

 

Краля публикува колаж в социалните мрежи от своя снимка с прочут "чадър" срещу Андре Игудала по време на историческата финална серия между неговия (тогава) "Клавлънд Кавалиърс" и "Голдън Стейт Уориърс" през 2016 г. Вместо главата на Джеймс обаче е тази на Байдън, а отдолу е образът на Тръмп - на мястото на лика на Игудала.

Някои фенове на Леброн го критикуват - според тях, Андре Игудала, който винаги е отчитал огромната класа на Джеймс, не заслужава такова сравнение.

Политическите постове и туитове на Леброн Джеймс продължиха часове наред. Той публикува свои шампионски снимки с пура и т.н. и т.н.

През годините двамата с Тръмп не криеха неприязънта един към друг. "Онова нещо, дето се води наш президент", баскетболистът наричаше и така Доналд Тръмп и отказваше да спи в хотелите му, когато отборите, в които играеше, отсядаха в тях за мачовете от НБА. И някои негови съотборници го следваха, така се стигаше до парадокса част от "Кавалиърс" или "Лейкърс" да се настани в един хотел, а Леброн и компания - в друг.

През 2018 г. Мелания Тръмп застана на страната на звездата при пореден спор в социалните мрежи с нейния съпруг. Поводът за подкрепата тогава бе откритото от Джеймс училище за бедни деца в родния му град Акрон, Охайо. В последните седмици Леброн Джеймс финансираше и промотираше кампании за агитация за гласуване на изборите.

"46 - моля те, помогни да се изцелим", гласи пост в туитър на Кевин Лов от "Кливлънд Кавалиърс".

Освен баскетбола, най-голямо е задоволството от детронацията в средите на американския футбол. Няколко години Тръмп води битка със звезди и цели отбори заради протестите с коленичене по време на химна преди мачовете от Националната футболна лига (НФЛ). Те започнаха през 2016 г., а на следващата станаха масови, което провокира Тръмп да призове коленичещите да бъдат уволнени от клубовете. Техни собственици пък са негови бивши или настоящи спонсори и приятели.

През 2018 г. Лигата прие правило в наредбите си, според което играчите, които не зачитат националните символи, ще бъдат глобявани. Миналото лято обаче, покрай масовите протести в САЩ и разцвета на движението Black Lives Matter, НФЛ дори прикани играчи и треньори да изразяват позиция - ако поискат. 

"Историческо, благодаря ти, г-н президент", гласи туит на куотърбека на "Сиатъл Сийхоукс" Ръсел Уилсън - един от най-добрите играчи в НФЛ, заедно със снимка от речта на Байдън. 

Уилсън също беше много активен в апелите да се гласува, както и от вторник насам, като реагираше но новините за победите на Байдън в оказалите се ключови щати Аризона, Невада, Пенсилвания и т.н.

Сред най-гласовитите е и Меган Рапино, една от най-добрите футболистки на САЩ, капитанка на националния тим на страната - световен шампион. Рапино също е отявлен противник на Тръмп и не крие радостта си.

Тя и бивши тенис величия като Били Джийн Кинг и Мартина Навратилова обръщат внимание на факта, че Камала Харис е първата тъмнокожа вицепрезидентка на САЩ.

Подобно на тях, доскорошният шампион Анди Родик изразява позиция в подкрепа на Байдън и Харис.