Американско-беларуските отношения няма да се променят, независимо от резултата от американските избори, заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

В същото време Лукашенко оцени негативно проведените на 3 ноември президентски избори в САЩ, резултатите от които все още не са обявени.
И двамата кандидати изразиха увереност в победата си, припомня ТАСС.

"Вижте какво се случва с тези избори. Та това е позор, издевателство над тази демокрация", заяви беларуският президент в отговор на въпрос на журналисти.

Лукашенко увери също, че в Беларус ще бъде приета нова Конституция.

"Животът трябва да продължи напред. Но без всякакви трагедии и катастрофи - беларусите нямат нужда от това", подчерта президентът по време на посещение на Беларуската атомна електростанция, където той участваше в церемонията по включването на първия енергоблок.

В Беларус се провеждат масови протести срещу резултатите от президентските избори на 9 август, които по официални данни бяха спечелени с 80,1 на сто от Лукашенко, припомня ТАСС.

Беларуската полиция днес задържа 35 лекари, събрали се за участие в антиправителствен протест в Минск, съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позовават на правозащитната организация "Вясна". Веднага щом хората в бели халати започнаха да се събират пред Първа клинична болница за протестната акция, наречена "марша на медиците", силите на реда започнаха да ги арестуват, уточняват от организацията. Арести били извършени и преди началото на женското шествие в центъра на Минск.

Говорителката на полицията в Минск Наталия Ганусевич потвърди пред ТАСС опитът за провеждане на неразрешен протест и извършените арести и призова жителите и гостите на беларуската столица "да не се поддават на провокации и призиви в приложенията да участват в неразрешени масови мероприятия".