Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако хората продължават да не спазват стриктно мерките срещу COVID-19, у нас в края на ноември броят на заразените ще достигне 79 000.

Мрачната прогноза е на математика към Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, става ясно от анонса на разговора му с Диана Найденова в предаването "Карай направо" по Нова тв, което ще бъде излъчено тази вечер.

Според данните за изминалото денонощие регистрираните у нас случаи на COVID-19 от началото на пандемията са 72 184. Активните са 47 172. Или ако прогнозата се сбъдне, то активните случаи към края на ноември ще са почти двойно на сегашните.

"Следва тежка зима", заяви Витанов. "В докладите ми към щаба има още няколко числа. Едното няма да ви го кажа, защото не сте готови да го чуете. Не е апокалиптично, започна да става реалистично това число", посочи.

Математикът изсичли още, че реално заразени към момента са са 320 000 души, 280 000 от които са безсимптомни.

"4000 случая на ден означават, че РЗИ вече имат грамадни трудности да наблюдават контактните лица и затова трябва да им се помага", допълни проф. Витанов.

"Бяхте казал, че отварянето през юни е грешка" - припомни му водещата. "Така е. Какво значи грешка? Когато започна цялата работа казах - спазвайте мерките, които тогава бяха наложени и след две-три седмици ще ви кажа хубава новина. Хубавата новина беше, че си идва пикът по Гергьовден и си заминава" - отвърна той. И допълни:

"Какво казах още? - Спазвайте мерките още три месеца и ще излезем от медицинската част на кризата. Трите месеца изтичаха на 19 юни. На 1 юни имахме шест случая на ден. Шест случая на ден. 600 пъти по-малко отколкото са в момента. И тогва имаше два сценария. Появи се един човек и каза "дръжте шарана, защото изтървем ли го, ще трябва да го ловим пак". Появи се един друг човек и каза "вирусчето си отива, сваляйте мерките. Ако остане до края на лятото, ще си скъсам дипломата". Хората повярваха на втория. Резултатът го виждаме. Когато махнете мерките, идват последствията."

Фразата с шарана е на самия Витанов, а тази с дипломата - на членът на НОЩ проф. Ангел Кунчев.

Коментари

Филип Боев's picture
Филип Боев
Филип Боев

Засрамете се...

Какъв е вашият принос в борбата срещу вируса? НОЩ,който затвори паркове и градинки и накара хората да се движат по прашни,замърсени и обгазени от стари автомобили улици?Или като блокирахте градовете за автомобли, но общест-вените и служебни автобуси продължиха да во-зят работници, които обменяха вируси на работа за да ги разнесат на повече места? Партии и със- ловни организации търпяха един здравно негра- мотен министър на здравеопазването. Натоварихте излишно и МВР -резултат щети, които понесохме всички ние. Единствените които се бореха с вируса са лека- рите по места и затова броя на излекуваните расте.Но те нямат време за медии.Те работят и има резултати.Целия НОЩ трабва да се закрие и да се потърси съдебна отговорност за геницид. Защо е този НОЩ като има Министерство н здравеопазването? Човек който има два часовника никога не е сигурен колко е часът.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.