Столичната администрация нанесе корекция в часовия диапазон, в който от днес гражданите под 65-годишна възраст няма да могат да пазаруват в магазините за хранителни стоки. Вчера кметът Йорданка Фандъкова анонсира, че т.нар. зелен коридор ще бъде въведен за часовете от 10 до 12. Заповедта обаче е претърпяла корекция. Така "зеленият коридор" вече ще е от 8 до 10 ч., както бе и по време на първата вълна от COVID пандемията.

С мярката на практика желаещите да пазаруват в хранителните магазини между 8 и 10 ч., които са под 65-годишна възраст, не би следвало да бъдат допускани.

Това обаче не означава, че гражданите над 65 г., които се считат за най-рискови по отношение на COVID-19, не могат да пазаруват и през останалото време.

От днес влиза в сила и друго анонсирано вчера решение на Софийския щаб - директорите на ДКЦ-а в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи.

Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

Посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител също се забраняват от днес.