Марк Медоус, шеф на кабинета на президента Доналд Тръмп има коронавирус, предаде Си Ен Ен тази сутрин.

Двама официални представители са потвърдили диагнозата на Медоус пред Си Ен Ен. Същото са направили информирани източници за Блумбърг.

Положителната проба на Медоус идва, след като ред хора в Белия дом, включително Тръмп и първата дама Мелания Тръмп се заразиха с вируса миналия месец.

Повече от 35 души, свързани с администрацията на Тръмп бяха положителни за COVID-19, включително прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани и бившата съветничка на Тръмп Келиан Конуей.

Няколко от далите положителни проби участваха в церемония в Белия дом за номинацията на върховния съдия Ейми Кони Барет преди два месеца. Главният американски специалист по заразни болести доктор Антъни Фаучи определи това събитие като суперогнище на зараза.

Медоус пътува заедно с президента миналите неделя и понеделник, припомни Си Ен Ен. Той беше и на тържеството в Белия дом по време на изборната нощ и в близък контакт с членовете на президентското семейство, предаде телевизията.

Според нейните репортери служителите в Белия дом сега са разтревожени, защото Медоус е контактувал с други членова на администрацията. Белият дом беше поканил 11 души да гледат обявяването на първите резултати в нощта на 3 срещу 4 ноември.

Тогава директорката по комуникациите на Белия дом Алиса Фара каза, че ще има проверки на температурата и предохранителни мерки заради пандемията. Първоначалните планове събитието да се състои в хотела на Тръмп бяха изоставени заради ограниченията на събиранията на закрито. 

В същото време днес САЩ записаха пореден рекорд от регистрирани 126 000 нови случая на COVID-19 в петък, надвишавайки 100 000 и чупейки предишния рекод за трети пореден ден.

САЩ отбелязаха за първи път 200 000 случая в началото на април, повече от два месеца след като беше открит първият случай в страната. Сега новоустановените заразени надминават 200 000 само за два последователни дни, предаде "Бизнес инсайдър".