Година и 3 месеца след големия пожар край Дупница, който увреди дори конструкцията на АМ "Струма", отпадъците отдолу са окончателно отстранени. 

Това става ясно от съобщение на Върховна административна прокуратура (ВАП), която разпоредила на екоминистъра Емил Димитров да се справи с проблема.

Спомен от август 2019 г.

"Почистени са общо 1870,64 тона композитни опаковки и 178,32 тона твърда пластмаса от нерегламентирани сметища. Продължава извозването на останали на терена излезли от употреба гуми и смесени отпадъци", съобщават от държавното обвинение.

Оптимистичен кадър от днес, разпространен от пресцентъра на Иван Гешев.

Клуб Z припомня, че при избухването на големия пожар на 19 август 2019 г. първо обвиненията - включително и по медиите - бяха насочени към местен бизнесмен, който има "Вторични суровни".

После се оказа, че проблемът е в нерегламентираното сметище на общински терен, а - както отбелязва прокуратурата от днес -  "в района има и терен, на който регламентирано се извършва съхранение на отпадъци".

"Припомняме, че през месец юли по случая ВАП сезира Върховна касационна прокуратура за данни за извършено престъпление по служба или друго престъпление", пишат от обвинението

Става въпрос за проверка срещу местната управа на Дупница, но докъде е стигнала тя не е известно.

Ето и оригиналното съобщение на пресцентъра:

След разпоредени от ВАП проверки бяха разчистени отпадъци до моста на автомагистрала "Струма"

След разпоредени проверки от Върховна административна прокуратура на Министерство на околната среда и водите днес приключи разчистването на пластмасовите и фармацевтични отпадъци от общинския имот до моста на Автомагистрала „Струма" край Дупница.

Припомняме, че заради нерегламентирано сметище в района на 13 август 2019 г. избухна пожар, който увреди пътната инфраструктура в близост.

Според получената от МОСВ информация разчистването на отпадъците се е провело под ръководство на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в изпълнение на разпорежданията на ВАП. Почистени са общо 1870,64 тона композитни опаковки и 178,32 тона твърда пластмаса от нерегламентирани сметища. Продължава извозването на останали на терена излезли от употреба гуми и смесени отпадъци. В района има и терен, на който регламентирано се извършва съхранение на отпадъци.

Припомняме, че през месец юли по случая ВАП сезира Върховна касационна прокуратура за данни за извършено престъпление по служба или друго престъпление.