Две нови мерки за борба срещу пандемията в София обяви днес кметицата Йорданка Фандъкова във фейсбук.

Първата е забрана за непълнолетните да посещават моловете в столицата без придружител. Идеята е обсъдена и с ръководствата на големите търговски обекти.

Втората мярка е позната, но беше премахната през лятото - въвеждането на т. нар. зелени коридори за граждани над 65 г. в хранителните магазини. Между 10 и 12 ч само те ще бъдат допускани, за да бъде ограничена възможността за заразяване на хората в рискова възраст. В предишния вариант "зеленият коридор" беше между 8 и 10 ч.

В допълнение екипът на Фандъкова работи за включване на част от бившите поликлиники, сега ДКЦ-та, в прегледите на граждани, които имат грипоподобни симптоми. 

"Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи", обяснява решението си Фандъкова.

Кметицата допълва, че в поликлиниките ще бъдат обособени специални зони за клинични прегледи, които ще бъдат обслужвани от лекар, сестра, лаборант. При нужда ще се правят кръвни изследвания и антигенен тест - това е по-евтиният и малко по-неточен диагностициращ тест за COVID-19. Пациентът обаче трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания, подчерта кметицата.

Тя се похвали и с проверки на 1200 търговски обекта в столицата през последната седмица от екипи на СДВР и общината. 3342 софиянци под карантина също са били проверени. В градския транспорт се създава постоянен контрол за носене на маски, пише Фандъкова.

 Кметицата отчита и нов спад на пътниците в метрото - 100 000 дневно за последните 10 дни.