Парламентът прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. (ДОО). Гласуването бе предшествано от кратко обсъждане.

 Александър Сиди от "Обединени патриоти" определи този бюджет като бюджет на изпълнените обещания. Той визираше най-вече увеличаването на пенсиите, което наистина бе едно от обещанията на "патриотите".

Хасан Адемов (ДПС) обаче разкритикува бюджета. Той изтъкна, че увеличението на пенсиите се прави чрез поемане на допълнителен дълг. По-високи пенсии не е нещо лошо, уточни депатутът. Но добави, че така осъществено дава лош сигнал към всички, които са се осигурявали редовно, защото сега те ще получават същите пенсии като тези, които не са се осигурявали.

"Със социален популизъм, със социални мерки през социалното осигуряване трудно се печели доверието на избирателя. Вие твърдите, че този бюджет не е предизборен. Щом твърдите, че не е предизборен, защо това увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст не е от 1 юли. Защо е от 1 януари? Четири години предлагаме осъвременяването на пенсиите да бъде от 1 януари и всяка година го отхвърляте това предложение. Защо се съгласявате сега? Защото наближават парламентарните избори", попита Адемов.

Според бюджета на ДОО минималната пенсия се увеличава на 300 лв., останалите пенсии с 5%, а максималната става 1440 лв. Не се увеличава обаче максмалният осигурителен доход. Държавата смята да изхарчи над 12 млрд. лв. за пенсии, което ще отвори дупка в НОИ от почти 6 млрд. лв., която ще се пълни през данъчните постъпления. До март, когато се очаква да са парламентарните избори,  всички пенсионери ще получават добавка от 50 лв.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв.. Минималната работна заплата също става 650 лв.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители – 420 лв. Няма да се вдига и максималният осигурителен доход - той остава 3000 лв.

Правителството предвижда още увеличение на минималния дневен размер на обезщетението за безработица от 1 януари 2021 г. – 12 лв.. Максимумът остава 74,29 лв. 

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на дете през втората година след раждането му - 380 лв.