Останалите партии в парламента отказаха да позволят на ДПС да се застрахова срещу попадане в законов казус, който застрашава партията от съдебно разпускане.

Както Клуб Z писа, от Движението поискаха сроковете по Закона за политическите партии, които указват периодичността на заседанията на върховниге органи на партиите и чието просрочване може да додеве до разпускане, да не текат по време на епидемична обстановка или извънредно положение. По действащия закон Софийският градски съд, по искане на прокуратурата, може да разпусне партия, ако повече от 2 пъти или поне веднъж за 5 години не е провела предвидените според устава си заседания на върховния орган.

В случая с ДПС това е Националната конференция. Тя се събра последно през април 2016 г. По устав заседанията са през 3 години, но пред 2019 г. пролетният форум бе отложен заради есенните местни избори. Нова сбирка бе насрочена за края на април 2020 г. Това обаче съвпадна с извънредното положение заради коронавруса. Пак той възпрепятства и нормалния ход на местните конференции, които винаги предхождат националните партийни форуми. 

Сега ДПС планира да се събере за избор на лидер и ръководство на 12 декември. Но ситуацията с COVID-19 се усложнява, а събирането на стотици хора на едно място в зала през зимата е рисково. Ако стане така, че форумът отново пропадне заради противоепидемичните мерки, ДПС може да има проблем. А коронакризата не е ясно колко ще продължи, с все мерките срещу разпространението на вируса.

За да е сигурно, че Законът за политическите партии е спазен, конференция на ДПС трябва да се проведе най-късно април 2021 г. Иначе движението влиза в хипотезата висшият му орган да не се е събирал нито веднъж в рамките на 5 г. 

Днес депутатът от движението и юрист Хамид Хамид мотивира предложението за стопиране на сроковете, докато се вихри пандемия. Той припомни, че само преди ден здравният министър Костадин Ангелов предписа отлагане на конгреса на Българския футболен съюз - именно заради рисковете, които крие събирането на повече от 30 души в зала в момента. Има и действаща заповед, която органичава такъв тип събирания - тоест в епидемична обстановка провеждане на конференция би било в нарушение на противоепидемичните мерки и създава риск за здравето на присъстващите. 

Гласуването на останалата част от залата обаче бе "против".

Според източници на Клуб Z може да се търси вариант за онлайн сбирка, каквато на първо време се обмисля от младежката организация на ДПС. Това би бил първият "технологичен" партиен форум у нас.