Броят на регистрираните случаи на новия коронавирус в света днес е надхвърлил 48 милиона, показват данните, публикувани от американския университет "Джонс Хопкинс", който анализира информация от международни организации и федерални и местни власти, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на университета са установени 48 005 784 заразени с вируса. От предизвикани от инфекцията усложнения са починали 1 224 111 души, а са оздравели 31 830 497. Най-много случаи са регистрирани в САЩ (9 480 292), Индия (8 313 876) и Бразилия (5 590 025).

Нов рекорден брой на новозаразените са диагностицирани с коронавирус за едно денонощие в САЩ, съобщи Ройтерс, като се позовава на собствената си статистика за разпространението на инфекцията.

Според данните на агенцията в деня след изборите в САЩ са отчетени поне 102 591 нови случая.

Рекордни стойности на броя на заразените са регистрирани в сряда в щатите Колорадо, Айдахо, Индиана, Мейн, Мичиган, Минесота, Роуд айлънд, Вашингтон и Уисконсин.

Във вторник за първи път от три месеца броят на хоспитализираните пациенти е надскочил 50 хиляди.

Броят на новите случаи на коронавирус в Германия през изминалото денонощие е 19 990, показват данни на института по инфекциозни заболявания "Роберт Кох", предаде Ройтерс. Общо в Германия досега да установени 597 583 заразени.

През последните 24 часа са починали 118 пациенти с коронавирус, а от началото на пандемията - 10 930.

От 2 ноември Германия е под карантина. Затворени са ресторанти, барове и други заведения, които могат да предлагат храни и напитки само чрез доставка, припомня ТАСС.

Не работят театри, кина, концертни зали, а също фитнес-клубове, басейни, козметични и масажни студа. За разлика от карантината през пролетта обаче остават отворени детските градини и училищата, както и фризьорските салони и магазините. На обществено място могат да се срещат членове на най-много две домакинства. В хотел може да се нощува само когато това е наложително, но не и с туристическа цел.

Украйна за трети пореден ден съобщава за рекорден брой нови заразени с коронавирус за денонощие - 9850 души, при 9524 вчера и 8899 във вторник, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на здравния министър Максим Степанов. Сред новите случаи има 369 деца и 514 медицински работници, уточни министърът във Фейсбук.

С това заразените стават 430 467. Починалите вследствие на вируса от началото на епидемията са общо 7924.

Кметицата на Рим Вирджиния Раджи се е заразила с новия коронавирус. Това тя съобщи лично на страницата си във Фейсбук, предаде ТАСС.

Раджи каза, че засега се чувства добре и няма все още симптоми. Кметицата поясни, че ще продължи да работи, но дистанционно.

Частична карантина със значителни ограничения върху обществения живот влезе в сила в Англия днес - в момент, в който разпространението на коронавируса бързо нараства, предаде ДПА.

Мерките, които са сходни, но не толкова всеобхватни като тези при първата карантина по-рано през годината, ще действат поне до 2 декември.

Ресторантите, културните институции, спортните центрове и развлекателните обекти трябва да бъдат затворени, но училищата и университетите остават отворени. Търговските обекти също ще останат затворени за месец, с изключение на супермаркетите и други магазини, смятани за необходими.

Хората могат да излизат от домовете си само по основателни причини - за работа, спортни занимания, възстановяване или за да се грижат за роднини.
Шотландия, Уелс и Северна Ирландия създават свои правила за борба с вируса.

Националната здравна служба на Англия беше поставена вчера под най-високо ниво на тревога, а ръководителите казаха, че са сериозно обезпокоени от натоварването на здравните системи в особено препълнените болници.

Вчера Великобритания съобщи за 492 смъртни случая, свързани с коронавируса, през последното денонощие - най-големият брой от началото на пандемията.

Кметът на Москва Сергей Собянин предупреди днес, че от началото на тази седмица положението с коронавируса в руската столица бързо се влошава, предаде Ройтерс.

Той каза това на фона на почти рекордния брой на новозаразените в Русия.

Собянин нареди да бъде продължен с още две седмици периодът на дистанционно обучение за всички ученици от горните класове (от 6-и клас нагоре).
От Кремъл заявиха, че няма планове за налагане на обща карантина. Вместо това ще бъдат въведени конкретни целеви мерки, тъй като в момента Русия е по-добре подготвена, отколкото в началото на пандемията.

Руският оперативен щаб за борба с инфекцията съобщи тази сутрин, цитиран от ТАСС, че през последното денонощие в страната са регистрирани 19 404 новозаразени, от които 5255 са в Москва. Починалите от последици, свързани с вируса, са 292, или общо до момента те са 29 509. Като цяло досега в Русия с коронавируса са се заразили 1 712 858 души, от които 1 279 169 вече са оздравели.

В Париж ще бъдат въведени още ограничения с цел намаляване на разпространението на коронавируса. Сред тях ще има и изискване все повече магазини да затварят вечерта, заяви кметът на френската столица Ан Идалго, цитирана от Ройтерс.

Новите разпоредби може да доведат до затваряне в 22 ч. на някои магазини, продаващи храна и напитки за вкъщи, уточни Идалго, която говори пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве.

Миналия месец френският президент Еманюел Макрон наложи нова национална карантина, като задължи магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, да затворят врати. Хората, които излизат навън, трябва да носят документ, в който се обяснява причината за това. Остават отворени магазините, продаващи основни продукти и медикаменти.

Властите обаче смятат, че в Париж са необходими нови мерки, защото все още късно вечер навън има прекалено много хора, въпреки въведения полицейски час.

Вчера Франция съобщи за 40 558 нови случая на заразяване с коронавируса и за още 385 починали от причинени от него усложнения.

Чехия съобщи 15 729 нови случая на коронавирус за денонощие - най-много от началото на пандемията, предаде Ройтерс като се позова на министерството на здравеопазването.

С това общият брой на заразените в страната с население от 10,7 милиона души достигна 378 716.

Чешкото здравно министерство информира също за 220 нови смъртни случая на хора с коронавирус, което включва 123-ма починали от вчера и ревизирани данни от предишните дни. С това починалите с COVID-19 в страната стават общо 4133-ма.

Чехия е сред държавите с най-висок темп на разпространение на заразата при втората вълна на епидемията в Европа.