Гърция се готви за пълно затваряне (локдаун) от събота до края на този месец заради рязкото влошаване на положението с коронавируса, съобщава тази сутрин атинският всекидневник "Катимерини".

Специалисти по инфекциозни болести се срещнаха вчера с премиера Кириакос Мицотакис и му представиха доклад, според който през последните дни въпреки мерките се наблюдава експоненциално увеличение на случаите в цялата страна, което води до огромен натиск върху здравната система, пише вестникът.

„Не можем да чакаме и да оценим хода на вируса след две седмици, тъй като положението може да бъде напълно изпуснато“, са казали експертите, цитирани от изданието.

Докладът им констатира задушаващ натиск върху гръцката здравна система. В близкия до България Солун според правителствени източници, с които "Катимерини" е разговарял, тя е не просто на предела си, но е изправена пред риска от "италианизация" като през миналия март.

Това поставя под натиск и болниците в Атина, поради който най-малкото увеличение на случаите в столичната област Атика очаквано в идните дни ще отключи ефекта на доминото и здравната система ще рухне с непредсказуеми последици за цялата страна, пише вестникът.

Локдаунът вероятно ще означава връщане на есемесите, затваряне на търговията на дребно, като само детските градини и началните училища ще продължат да функционират нормално, като окончателните решения ще бъдат обявени по обяд днес от самия премиер заедно с главния национален епидемиологичен експерт Сотирис Циодрас.

Целта на правителството е „по-нормален декември“. Ноември е статистически най-лошият месец за движение на пазара през цялата година, дори преди коронавируса, посочва "Катимерини". Оттук правителството е преценило като "по-безболезнено“ за търговците да затворят изцяло сега, така че да има минивръщане към нормалното състояние през декември.

Оценките на експертите обаче са, че до следващия март мерките ще продължат подобно на "акордеон" - месец затягане и месец разхлабване, за да преживее страната до пролетта, когато се очаква част от населението да бъде ваксинирано.