Втората вълна на COVID-19 ще заличи трудно постигнатия икономически растеж през последните няколко месеца в еврозоната.

Това се казва в съвместно комюнике след видеоконференция на Еврогрупата – финансовите министри на 19-те страни, използващи единната европейска валута.

Фондът за възстановяване и бюджетът на ЕС на обща стойност 1,8 трилиона евро трябва да бъдат изпълнени като приоритет, смятат министрите. Така според тях през 2021 г. ще могат бързо да бъдат раздадени средства, изтъкват министрите.

Миналата седмица стана ясно, че икономиката на еврозоната е постигнала растеж от 12,7 на сто през третото тримесечие след драматичен спад през предходните месеци.

Сред постигнатите успехи в борбата с пандемията са първите операции на стойност 1 милиард евро, одобрени от борда на гаранционния фонд на Европейската инвестиционна банка. Това посочи председателят на Еврогрупата Паскал Донъхоу.

Същевременно групата е провела и първото си заседание във формат - Банков съюз, допълни Донъхоу. В него са участвали финансовите министри Кирил Ананиев на България и Здравко Марич на Хърватия. Двете страни се присъединиха към Банковия съюз през юли.