Президентът на САЩ и кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп значително съкрати преднината на претендента на демократите Джо Байдън от старта на президентските избори, но побърза да се обяви за победител, докато преброяването на бюлетините продължаваше, показват данните на телевизионните канали "Фокс нюз" и Си Ен Ен и на агенция Асошиейтед прес.

Според "Фокс" и АП Байдън продължаваше да води с 238 на 213 гласа в бъдещата Избирателна колегия, но Тръмп го изпреварваше в междинните резултати на няколко оспорвани щата - Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания и ако тази тенденция се запазеше можеше да спечели втори четири годишен мандат в Белия дом. Делегатите в Колегията са общо 538. За да победи един от кандидатите, трябва да си осигури подкрепата на 270 от тях.

Според "Фокс" Тръмп спечели в 23 щата: Айдахо, Монтана, Юта, Уайоминг, Северна и Южна Дакота, Небраска, Канзас, Оклахома, Тексас, Мисури, Арканзас, Луизиана, Айова, Индиана, Охайо, Западна Вирджиния, Кентъки, Тенеси, Южна Каролина, Мисисипи, Алабама, Флорида.

Байдън бешее победител в повечето щати по Алантическото и Тихоокеанското крайбрежие: Вирджиния, Върмонт, Роуд Айлънд, Ню Джърси, Масачузетс, Мериленд, Илинойс, Делауер, Кънектикът, Ню Йорк, Ню Хампшир, Калифорния, Вашингтон, Орегон, Хавай, но също в Аризона, Ню Мексико и Колорадо - общо 18 щата, плюс окръг Колумбия.

Обработката на резултатите продължаваше и ключът към изхода от гласуването оставаше във все още оспорваните щати Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания, както и в Джорджия и Северна Каролина.

Предварителни данни от "Фокс нюз" по обяд българско време в сряда показваха преднина на Тръмп в Пенсилвания (20 електорални гласа), Джорджия (16 гласа) и Северна Каролина (15 гласа). В първия щат той водеше с 55,8% на 43,1% пред Байдън при 64% обработени бюлетини. В другите два щата съотношението беше съответно 50,5% на 48,3% при 94% преброен вот и 50,1% на 48,7% при 94% отчетени гласове.

Тръмп водеше и в Уисконсин (10 гласа) с 51,1% на 47,4% при 94% преброени бюлетини и в Мичиган (16 гласа) с 52,1% на 46,3% при 77% обработен вот. Силата на републиканския президент е в работническия индустриален Среден Запад и в традиционно консервативни щати като Тексас (38 електорални гласа).

Във Флорида (29 гласа) при 96% преброени бюлетини Тръмп води с 51,3% на 47,9% пред Байдън. Демократът изостава в най-многочисления избирателен район - Маями Дейд, в който е концентрирана голяма част от кубинската общност във Флорида.

В Тексас (38 гласа) Тръмп водеше с 52,3% на 46,3% при 84% преброени бюлетини. През последните 50 години само един демократ е печелил президентските избори в този щат - Джими Картър през 1976 г.

При 64% преброени гласове в Охайо, който носи 18 гласа в Избирателната колегия, кандидатите бяха с изравнени шансове - 49,5% за демократа срещу 49,3% за Тръмп. Но при 94% преброени републиканецът поведе с 53,4% на 45,2%. През 2016 г. Тръмп спечели в този типичен щат от американския Среден Запад с разлика от 8% пред Хилъри Клинтън с гласовете на индустриалните работници.

 

Тръмп губи подкрепа сред белите мъже и по-възрастните хора в Джорджия и Вирджиния

Президентът на САЩ, изглежда, е загубил известна подкрепа сред белите мъже и по-възрастните хора в Джорджия и Вирджиния, ключови електорални групи, гласуващи традиционно за републиканците. Това показват екзитполове на "Едисън рисърч", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Въпреки че Доналд Тръмп печели мнозинството от тези избиратели, някои от тях са пренасочили гласа си и са подкрепили опонента му от Демократическата партия Джо Байдън.

Седем от всеки 10 бели мъже в Джорджия са гласували вчера за Тръмп, което е спад в сравнение с вота през 2016 г., когато 80 процента от белите мъже бяха гласували за него.

Президентът е получил гласовете на 6 от всеки 10 избиратели от Джорджия, които са на над 65-годишна възраст, което отново е спад в сравнение с изборите, на които победи Хилъри Клинтън преди 4 години.

Във Вирджиния Тръмп печели 60 на сто от гласовете на белите хора без висше образование и 60 на сто от гласовете на хората с доходи от над 100 000 долара.

Увеличава се обаче подкрепата за Тръмп сред латиносите. Според екзитполовете Тръмп е спечелил половината от гласовете на тази демографска група във Флорида, докато преди 4 години активът му бе 40 процента.