18 години затвор получи от Врачанския окръжен съд Аксел Олеков за убийството на момиче в с. Галиче.

Съобщението дойде от прокуратурата, която след определени законови промени първа започна да информира за "издействаните" присъди, тъй като това бе забранено на... съда.

Бащата на убитата Андреа Руменова на 20 януари - 9 дни след престъплението, се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев и настоя при подобни деяния законът да не третира непълнолетните с облекчения. 

Сходна дискусия в общественото пространство се появи и покрай убийството на дете в с. Сотиря, когато пък убиецът направи самопризнания и това доскоро задължаваше съда да му даде наказание под минимума (Мартин Георгиев неотдавна получи до живот без замяна, б.р.).

Съдебният процес във Враца също се проведе по съкратената процедура - първото съдебно заседание бе едва вчера. При това Аксел направи пълни самопризнания, но това вече не задължава съда да даде присъда под предвидения минимум.

Олеков получава сериозната присъда, въпреки законовата постановка, че максимумът, който може да бъде наложен на непълнолетен (към датата на деянието, иначе днес той вече е на 18 г., - б.р.) е от 5 до 12 години.

Съдът обаче прие, че Олеков е убил момичето по особено мъчителен начин и с особена жестокост, като целта му била да прикрие, че преди това е и изнасилил жертвата. За убийството той беше осъден на 12 г. затвор, за изнасилването - на 3 години, а за кражбата на портмонето на момичето - още 2 г. Така общото наказание от 12 г. съдът увеличи с още 6 и така Олеков ще трябва да изтърпи 18 години затвор.

Правният сайт "Лекс" припомня съдбата на проектопромените:

Промени в НК бяха внесени в края на януари от депутати от ГЕРБ, като премиерът Бойко Борисов им разпореди да изготвят законопроект, след като той се срещна именно с бащата на убитото момиче. Според действащия чл. 63, ал.2 от НК за навършилите 16 години непълнолетни, наказанията доживотен затвор без замяна и доживотен затвор се заменят с от 5 до 12 години затвор, а лишаването от свобода за повече от 10 години се заменя с от 2 до 8 години затвор. Редуцирането на наказанията е задължително и затова предложението на ГЕРБ беше замяната вече да е по преценка на съда.

Проектът на ГЕРБ предвиждаше наказанията за непълнолетните, навършили 16 години, да бъдат увеличени. За най-тежките престъпления те да са от 5 до 20 години затвор, а когато законът предвижда дадено престъпление да се наказва с над 10 години затвор, санкцията за младежите между 16 и 18 години да е от 5 до 10 години лишаване от свобода.

А ето и днешното съобщение на прокуратурата за случая - с подробности от деянието:

Осемнадесет години „лишаване от свобода“ за извършителя на жестокото убийство на момиче в с. Галиче

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Враца съдът е признал за виновен подсъдимия А.О., привлечен към наказателна отговорност като непълнолетен за престъпните деяния - убийство, извършено от него по особено мъчителен начин и с особена жестокост за жертвата; изнасилване; проникване в чуждо жилище през нощта, за което той употребил ловкост, и за кражба на вещи.

Съдебният процес се е провел по процедура на съкратено съдебно следствие (по чл. 371, т. 1 от НПК) по искане на подсъдимия и неговата защита. На осемнадесет годишния А.О. е наложено наказание от осемнадесет години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване. Уважен е гражданският иск в размер на 200 000 лева.

Подсъдимият А.О. бил отгледан от родителите на баща му в ромската махала в с. Галиче. Майка му живеела в Чехия и не поддържала контакти с него.

Около 00:30 ч. през нощта на 11.01.2020 г. младежът излязъл навън, като минал покрай съседна къща, в която живеела осемнадесетгодишната А.Р., която той харесвал. Момичето по това време било само. Родителите й били разделени от десет години. За нея се грижел баща й, който заминал да работи във Великобритания. Майка й, въпреки че живеела в селото, не поддържала връзка с дъщеря си.

А.О. забелязал светлина в една от стаите на къщата на А.Р. и решил да влезе в дома й. Успял да премине през малък прозорец на приземен етаж, който бил със счупени стъкла, като по този начин се озовал в мазето. Там взел със себе си метален предмет (жегъл). По вътрешно стълбище стигнал до стаята на момичето на втория етаж. Почукал на вратата, като А.Р. отключила и отворила. Подсъдимият й казал, че иска „да спи с нея“. Тя не се съгласила и му се развикала да си тръгва. Изплашена от случващото се, Р. взела телефона си, за да се обади за помощ, но в този момент А.О. й нанесъл удар в главата с металния предмет. Пострадалата паднала на леглото, след което нападателят я ударил още веднъж. Момичето престанало да движи крайниците си. В същото време телефонът на Р. иззвънял. Подсъдимият извадил батерията от него и го хвърлил.

След това А.О. извършил полов акт с пострадалата. На тръгване видял, че тя се движи. Хванал я за врата и започнал да я души с две ръце, което продължило, докато тя престанала да дава признаци на живот. Тогава той взел намиращия се върху раклата нож и нанесъл няколко удара с него в областта на шията на А.Р., след което й прерязал гърлото. Завил тялото й с одеяла. На шкафче забелязал портмоне, което взел, ведно с намиращата се в него сума от 250 лева. С мокри кърпи изтрил ножа, увил металния предмет и тръгнал. По пътя ги изхвърлил, прибрал се и легнал да спи.

На сутринта безжизненото тяло на А.Р. било открито от братовчеди. Веднага бил подаден сигнал на общ телефонен номер за спешни повиквания 112. На място пристигнали полицейски служители и лекарски екип.

Междувременно А.О. посетил магазин в центъра на селото, откъдето напазарувал маратонки, музикални колонки и ръкавици. На продавача обяснил, че спечелил пари от работа в гр. София. След това заминал за гр. Бяла Слатина, купил таблет с калъф, музикална колона и се прибрал в с. Галиче. Същия ден бил задържан от органите на реда. Пред полицаите направил самопризнания, подробно разказал за извършените деяния и посочил мястото, където изхвърлил вещите.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.