Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Античната и реставрирана римска вила "Армира" в Ивайловград, която е със статут на общински музей и е в списъка на 100-те туристически обекта на България, вече няма да е място за сватби. Поводът - сигнал от предния ден, че сватбари са се разхождали върху древните мозайки.

Според очевидци и кадри, излъчени от бТВ - тържеството и "разходката" върху артефактите се е случвало пред погледа на кметицата Диана Овчарова, която участвала в церемонията. Самата тя не коментира казуса и не вдига телефона си.

Заместничката й Светла Моллова обясни пред Нова тв, че общинската администрация отчита грешката си и сама ще направи проверка и анализ на случилото се. 

"Но позицията ни е, че това се е случило само, за да се спазят мерките (срещу коронавируса) за отстояние от метър и половина между хората”, обясни Моллова.

Ден след като случаят стана медиен, местната прокуратура обяви, че започва проверка има ли унищожени или повредени артефакти. Министерството на културата ще се включи с експертиза.  

Римската вила „Армира“, построена през първи век от новата ера, е единствена запазена у нас, а в света има едва четири такива. Обитавана е до 4 век. Открита е при строеж на язовир през 1964 г. През 2014 г. е напълно реставрирана. И е общински музей. 

Бракосъчетанията в паметника на културата не са изключение - такива се правят още от откриването на музея за посещение, като първата сватба е от март 2014 г. Това се случва по силата на решение на общинския съвет на Ивайловград. От кадри оттогава, при това в сайта на общината, се вижда, че макар да не е имало "противоепидемични мерки" тогава, пак има гости, които не стоят върху изработените за целта стъклени платформи, а върху мозайките на 2000 години.

Принтскрийн от снимка от 2014 г., качена в сайта на община Ивайловград, която към момента на публикацията е налична онлайн.

Друг любопитен момент е, че всъщност от началото на годината община Ивайловград, след спечелен проект за "Устойчиво развитие на археологически обект - антична вила "Армира", съгласно Договор № РД-02-37-6 /19.02.2020 г., е обявила, че обектът ще е затворен за туристи.

"Срокът на договора е 24 месеца и започва да тече от датата на подписването му 19.02.2020., това предполага започване на строително- монтажни дейности на обекта, което от своя страна не позволява посещението на туристическия обект", гласи обявлението.

Малко след тази новина администрацията съобщава, че визити може да има, но само с предварително записване. Явно същото е важало и за сватбите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.