Въвеждането на информацията за направените PCR тестове от лабораториите, както и данните за положителните от тях, става ръчно. Това обясни пред БНР във вторник д-р Недялко Калъчев, собственик на "Цибалаб".

В понеделник министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че почват проверки в лабораториите заради забавянето в оповестяването на резултатите от тестовете, които се качвали в Националната информационна система за борба с COVID-19 понякога и дни по-късно.

„Натъкваме се на какви ли не примери за качване на резултати след ден, след два, след три. Увеличеният брой случаи във вторник - утре, ще се дължи до голяма степен на некачените резултати от лабораториите”, коментира министърът.

"Това не трябва да се допуска, защото с това забавяне някой човек вече е оздравял, а ние тепърва го поставяме под карантина. Държавата плаща достатъчно и не мисля, че е проблем да се назначат още хора в лабораториите", добави Ангелов.

Според обяснението на д-р Калъчев забавяне има и, при сегашната система за въвеждане на данните, ще продължи да има. 

"Всички положителни резултатите се качват ръчно, с електронен подпис", каза той. Като добави, че така е било заложено при разработването на системата от Информационно обслужване.

В профила си във фейсбук собственикът на една от най-големите лаборатории в страната допълва, че още през април, когато е изготвяна системата, всички заинтерисовани са предупреждавали, че ръчно въвеждане на данните с електронен подпис на едно лице ще става бавно и ще затормозява работата.

По думите на д-р Калъчев при малко правени тестове и не голям процент от тях положителни, каквото беше ситуацията до септември, проблемът не се е усетил, но сега става все по-сериозен.

"През април се проведе скайп среща за портала. И почти цялата ИТ общност се опита да обясни, че работещото решение е връзка на болничния/лабораторен софтуер с базата. Е, не! Електронен подпис и ръчно въвеждане. А отделно за РЗИ се прави мейл известяване! Та да има още неща за ръчно обработване!

Нямам думи.

Бъдете здрави", гласи част от публикацията на д-р Калъчев в социалната мрежа, който в момента също се лекува от коронавирусната инфекция в дома си.

 

Да поясня, ВСИЧКИ ПОЛОЖИТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ се качват ръчно, с електронен подпис. Това го наложиха от Информационно...

Публикувахте от Недялко Калъчев в Понеделник, 2 ноември 2020 г.

Бели петна в правилата за карантиниране

Със забавянето на нанасянето на резултатите от тестовете се бави и задвижването на целия процес по карантиниране, съответно лечение, издаване на болнични и т. н. и най-общо прекъсване на пътя на заразата.

От КНСБ алармираха, че са получили десетки сигнали от предприятия от цялата страна в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „самокарантиниране“, съобщи националният секретар по безопасност и здраве при работа в синдиката Огнян Атанасов.

Основният проблем е как да се отчете карантината:

"Работник, който се чувства зле - обажда се сутринта на личната лекарка, която го насочва да си направи тест, още преди да е излязла тази система, която ще имат личните лекари за издаване на направления. Човекът си прави тест. Той излиза след два дни и му се издава болничен, след официалното установяване на заболяване с COVID-19, каквито са указанията на Министерството на здравеопазването", обясни Атанасов пред БНР.

Двата дни обаче преди официално да е ясен резултатът от теста всъщност са висящи. Тоест личният лекар по тази заповед трябва да издаде болничен от деня на установяване на заболяването. А първите два дни? Какво се случва с тях?"

Според синдикалиста болничният лист трябва да се издаде от деня, в който работещият е насочен, дори и устно към правене на PCR тест, в противен случай има риск да бъде уволнен за неявяване на работа:

"Тоест, ако работодателят реши да спазва напълно правилата, може дори да ме уволни затова, че не съм се явил два дни, в които аз реално съм бил болен, на работа. Тук не е ясно и кои са всъщност контактните лица. По какви правила става това?", попита Атанасов.