В истински конфликт прерасна днешното заседание на Висшия съдебен съвет след сутрешното интервю на правосъдния министър Христо Иванов пред БНР, който нарече неяснотите около избора на съдия за фалита на КТБ и откраднатото тефтерче на Филип Златанов "тежки медицински показатели за състоянието на системата". Това съобщи "Правен свят".

С остър тон и на висок глас главният прокурор Сотир Цацаров откри заседанието на ВСС, поиска думата и се обърна към министър Иванов:

"Току що ми бе дадена една разпечатка от ваши изявления пред БНР, където сте казали, че последните два скандала, свързани с кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов и сриването на системата за разпределението на делата в Софийския градски съд (СГС), са тежки медицински показатели за състоянието на системата. Поискал сте и разумно обяснение за тях от институции, включително и от прокуратурата", започна Цацаров.

И продължи: "Не мога да говоря за втория медицински показател, касаещ СГС. Но, за да не си говорим чрез средствата за масова информация, ще изложа фактите по другия случай."

Цацаров започна от предисторията на делата срещу Златанов и с това, че двата тефтера на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси са доказателства по досъдебно производство № 9 от 2014 г., което бе отделено от първоначалното дело за скандалните записки, пише още "Правен свят". Именно по това ново дело, образувано на 14 януари 2014 г., са приложени оригиналните "бележници с цвят черен и бордо".

"На 30 септември 2014 г. водещият разследването е възложил експертиза, която е трябвало да е готова до 18 ноември. На 29 октомври са изискани от вещото лице да ги върне в следствието заради назначена от Софийския апелативен съд графическа експертиза на тефтерите", обясни Цацаров.

На 5 ноември 2014 г. експертът пътувал към следствения отдел на Софийската градска прокуратура и бележниците са отнети от автомобила му, продължи разказа си главният прокурор. Той обясни, че вещото лице се обадил на тел. 112 и там му казали да се яви в 6-о РПУ.

"Той го е направил, но полицейски служител не е извършил оглед на местопроизшествието. На 6 ноември е образувана полицейска преписка, но уведомление за това е изпратено в Софийската районна прокуратура едва на 11 ноември. Тя същия ден е образувала досъдебно производство. Разследването по него ще бъде възложено лично на прокурор", изложи хронологията на събитията главният прокурор.

И се обърна към правосъдния министър: "Надявам се с това съм удовлетворил интереса Ви. Разбира се, нямам разумно обяснение защо някой е решил да окраде нечия кола."

"Това, което поставих като проблем, е не просто самото изчезване на тефтерчетата, а самия подход към това важно дело. Той ще бъде поставен и от Европейската комисия. Наш дългосрочен приоритет е да генерираме ясно послание какво се прави по този тип дела", ясно намекна Христо Иванов след като внимателно изслуша главния прокурор.

"Едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник. Едва ли е тежък медицински проблем това дело, след като прокуратурата успя да постигне осъдителна присъда. Хайде да не коментираме доклада, слава Богу, той не се пише нито от мен, нито от вас, а от Брюксел", репликира Цацаров. И допълни: "Знам, че докладът няма да е лесен, но не казвайте, че ще е изцяло негативен. Това значи да престанем  да работим".

"Това, което казах, бе, че най-добрата подготовка за доклада е да работим заедно. Не мисля, че имаме разлика в това отношение", отвърна министърът.

Тогава членът на ВСС Галина Карагьозова опита да изведе разговора на конструктивно ниво, като посочи, че е предложила да бъде направена проверка на системата за случайно разпределение на делата в Софийския градски съд, заради случая с фалита на КТБ. Колегата й Калин Калпакчиев обаче заяви, че не може да се въздържи да каже, слушайки разговора между главния прокурор и министъра, че свободата на мнение е аксиома и никой няма право да оспорва нечий критичен коментар. 

Това провокира отново Цацаров:

"Пази Боже, да критикуваме някой за това, че казал каквото мисли. Не съм тръгнал да говоря, че г-н министърът няма право на изявление. Напротив. Но когато трябва да се искат обяснения, е добре да се направи очи в очи - аз съм тук на тази маса, а и не съм длъжен да слушам всички радиостанции."

Иванов дипломатично заяви, че не е приел думите на Цацаров като опит да се ограничи правото му на мнение, а като част от дебат. "Никога не съм имал намерение да искам обяснение на главния прокурор, а и нямам такова правомощие", сложи край на темата правосъдният министър.