Кристиян Николов, който удари с джипа на майка си тв водещия Милен Цветков навръх Великден, отново иска да излезе от ареста.

В понеделник СГС ще гледа искането му за промяна на мярката за неотклонение задържане под стража в каквато и да е по-лека. Досега СГС на два пъти остави 21-годишния водач в ареста, като първия път дой дори не обжалва пред апелацията..

Мотивите на защитата са, че младежът вече твърде дълго стоял в ареста (макар че за "разумен срок" на задържане се приемат 8 месеца, б.р.) , а и възловите свидетели по делото са разпитани. Т.е. няма как да им въздейства.

Смята се, че той е трайно свързан с България и няма да избяга - макар че в началото той бе обрисуван като примерен студент в Германия.

Въпреки че подобен род деяния обичайно се водят извършени по непредпазливост, Николов е в ареста без прекъсване от злополучния 19 април.

Случаят придоби широк обществен отзвук не само заради популярната жертва, а и заради арогантността на престъплението: двамата спътника на водача от колата избягаха след инцидента, а после прокуратурата дори обяви, че ще им образува дело за лъжесвидетелстване. Аудито, което се е движело - според експертизите досега - в града с близо 100 км/ч, въобще няма спирачен път, с други думи - надрусаният младеж изобщо не е реагирал на спрелия на червено водач пред него.

За самия Кристиан Николов пък експертиза доказа, че е бил под въздействие на 3 наркотика - амфетамин, тетрахидроканабинол (THC - активното вещество в марихуаната, б.р.) и кокаин.

Тъй като Кристиан е син на изпълнителната директорка на Винпром "Карнобат" - Десислава Пешева, това също породи слухове в обществото. Адвокатски екипи, свързани с делата срещу Миню Стайков опитват да го изкарат на свобода - също така неуспешно засега, както и самия Стайков.

По повод катастрофата главният прокурор Иван Гешев, макар че по сега действащата конституция все още няма право на законодателна инициатива, предложи такава - едновременно на премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и шефовете на парламентарни групи.

Той иска да се промени Наказателният кодекс - с възможност за затвор от 15 до 20 години или доживотен при причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица при транспортен инцидент при някоя от следните хипотези:

- когато е извършено при управление на превозно средство с над 2 промила алкохол в кръвта;

- при управление на ПТП след употреба на наркотични вещества;

- при липса на правоспособност на водача;

- при превишаване на допустимата скорост с над 50 км/ч.

Гешев предлага в полза на държавата да се отнемат във всички случаи управляваните превозни средства, независимо чия собственост са те.

Пакет със свои проектопромени, макар и не чак толкова драстични - внесе и бившият зам.министър на МВР, а сега депутат Красимир Ципов.

Същевременно прокуратурата, която преквалифицира още през април деянието на Кристиян Николов в умишлено убийство, вече му предяви документите по обвинението. Както Клуб Z писа, той е имал няколко допълнителни искания за пояснения.

След това предстои делото да се внесе в Софийския градски съд, който да го насрочи по същество.

А къде обвиняемият ще дочака процеса - предстои да се реши сега...