"Елате, седнете и работете върху Конституция. И ще предам правомощията си по Конституцията. Но не под натиск или чрез улицата" - тези думи цитира водещата на "120 минути" по бТВ днес Мария Цънцарова пред депутатката от ГЕРБ и зам.-председателка на правната комисия Десислава Атанасова.

"Тези думи мисля, че са на премиера", заяви представителката на управляващите.

А всъщност авторът им е Александър Лукашенко, беларуският диктатор, който също предложи редакция на основния закон след дълги протести срещу управлението му.

"В никакъв случай не може да се направи този паралел", отсече Атанасова, а на въпрос защо тогава сама се е объркала, каза: "Не съм се замисляла за изказванията на Лукашенко, очаквах, че ще ме предизвикате с реплика на премиера."

Тя подчерта, че само Велико народно събрание може да приеме нова Конституция, а оглавяваната от нея временна комисия можела само да организира кръгли маси и обсъждания.

"Предложихме промяна на Конституцията и рестарт на държавата, промяна на политическата система. Има избори след няколко месеца, нали си представяте оставка в този момент? На фона на тази пандемия кой ще носи отговорността?", добави тя.

И Лукашенко каза - "ще стане много лошо, но след като приемем нова Конституция...", репликира я Цънцарова. И попита какво точно прави временната комисия, която не може да осъществява промени по проекта на ГЕРБ за нова Конституция.

"Имали сме едно заседание, на което приехме вътрешни правила, пратихме проекта с молба за становище", описа Атанасова.

Въпросното заседание е продължило 15 минути и единственото вече месец, след като комисията е събрана - само за два месеца. Заседанията се отлагали заради коронавируса, обясни председателката на комисията. И заяви, че 10 експерти са приели да асистират на комисията, отказа обаче да назове имената им.

Ето, Лукашенко казва - ще стане много лошо, но след като приемем нова Конституция, ще предам правомощията си.

"Друга част ще предложат писмено становище, бившите членове на КС се притесняват от посещения на кръгли маси."

На въпрос дали е поканен бившият правосъден министър Данаил Кирилов, предполагаем автор на проекта, тя отсече:

"Не виждам защо да го каня. Не знам кой е авторът, подозирам, че първият автор е той."

Според Атанасова здравният министър се справя добре, поздрави го за бързата реакция след скандалния случай с 33-годишен с COVID-19, починал след часове чакане на линейка. И заяви, че мерките са достатъчни, ако се спазват. 

На въпрос дали случая й говори за подготвена здравна система, Атанасова каза:

"Говори ми за решителност този проблем да бъде преодолян, вече се водят такива разговори. Дори необичайни решения биха помогнали."