Русия отбеляза пореден рекорд на новозаразени в борбата си с коронавируса -  18 665 нови случая за последното денонощие, най-много от началото на пандемията.

Числото включва 5261 нови заразени в Москва. С това потвърдените случаи в страната стават 1 636 781, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Починалите вследствие на коронавируса през последните 24 часа са 245 и общият брой на смъртните случаи се увеличава на 28 235.

Според руския оперативния щаб броят на оздравелите се е увеличил с 10 259 души, с което те са вече общо 1 225 673, посочва ТАСС.

Междувременно в Германия хиляди се събират на протести срещу ограниченията, наложени от правителството. Повечето протестиращи са без маски. В Калрсруу съдът отмени задължителното изискване за носене на маски, обжалвано от организаторите на протеста.

Протестиращи има още в Дрезден, Брауншвайг, Дармщаг, Дюселдорф, Щутгарт. 

Германия има над половин милион заразени до момента.

Легендарната берлинска бирария "Щендиге фертретунг" (ЩеФ) пък включи канцлерката Ангела Меркел, финансовия министър Олаф Шолц и други политици в черния списък за нежелани клиенти заради новите ограничения, въведени във връзка с пандемията от COVID-19, съобщи ТАСС. Шолц и Меркел са посещавали бирарията преди.

Австрийските коледни базари няма да се осъществят тази година, тъй като новите мерки срещу вируса напълно блокира провеждането им. Виена организира не един, а двадесет предколедни базари, на които се изнасят различни музикални и развлекателни програми, сега след като те няма да се състоят, правителството е призовано да окаже непосредствена помощ както на организаторите, така и на изпълнителите и на хората, наели щандове за продажба.

В Беларус, където напролет отказваха да вземат мерки срещу световната пандемия, се взе решение за пълно затваряне на границите за чужденци. 

Разрешава се обаче влизането на чужденци с дипломатически и служебни паспорти, на членове на официални делегации, на водачи на транспортни средства при изпълнение на международни автомобилни превози, а също превози на международни пощенски пратки, на машинисти и екипажи на международни влакове.

За последното денонощие в Беларус са регистрирани 977 нови случая на заразени с коронавируса срещу 983 предишния ден, съобщи днес здравното министерство на страната. За последните дни се наблюдава висок прираст на заразените, като общият им брой достигна 99 459 (1,05 процента от населението). Дневният пик доскоро бе през април - 900 заразени.

В Израел започват изпитания с хора на експериментална ваксина срещу COVID-19, която, при успех, може да е готова за използване в края на следващото лято, предаде Ройтерс.

Първоначално в изпитванията ще участват 80 доброволци. Броят им ще бъде увеличен до 960 през декември. При успех третият етап с 30 000 души е насрочен за април/май.

"В последния етап сме", подчертава Шмуел Шапира, генерален директор на Израелския институт за биологични изследвания.

БТА