Ако сте на опашка за PCR тест, трябва да бъдете подготвен (а), че всеки четвърти там е заразен с коронавирус.

Това следва от интервю на уважаваната българска вирусоложка проф. Радка Аргирова за Българската национална телевизия тази сутрин.

"Най-важното е, че всеки ден се регистрират все повече лица, които са заразени", каза тя, посочвайки, че сред кандидатите за изследване вече не са само хора, на които предстои пътуване, а и такива, които имат симптоми.  

Проф. Аргирова каза, че не на всички лица трябва да се прави PCR тест.

"Антигенният тест...може прекрасно да бъде използван например в случаите, когато болният влиза за операция в болница", каза тя.

Тя нарече "прекрасна" идеята лекарите от "Бърза помощ" при посещения в домовете да правят антигенен тест на болните.

Проф. Аргирова обясни антигенният тест физически представлява плочка, на която се накапва проба от носоглътката. Той показва 1 линия - че е извършен правилно и 2 линии, ако е положителна пробата. Това става до 15-20 минути. Всеки лекар от "Бърза помощ" може да го направи в домашни условия.

Проф. Аргирова каза, че "положението" с коронавируса у нас е "изпуснато", защото необходимите мерки не се прилагат навреме. Тя подчерта многократно повтаряните изисквания да се носят маски, да се спазва физическа дистанция и да се поддържа лична хигиена, особено - на ръцете.

Тя отхвърли теориите, че вирусък е злоумишлено създаден и изпуснат от лаборатория в Китай. Проф. Аргирова посочи, че коронавирусите имат естествен "хазяин" - прилепите. За да се разпространят, им трябва междинен гостоприемник в животинския свят, който е броненосецът (споменаван и като панголин). Когато това животно попадне на пазар за дивеч, какъвто беше случаят в китайския град Ухан, вирусът прескача към човека.

"За човека това е чисто нов вирус, срещу който няма защита", каза експертката. "Това е еволюция, това е общият ни живот с природата и с животинския свят и трябва да внимаваме доколко позволяваме този свят да се приближава към нас".

Най-ефикасният медикамент, който се използва в момента срещу коронавируса в момента е ремдесивир, каза проф. Аргирова, като добави, че това лекарство  трябва да се използва в по-ранен етап на заболяването.

Тя каза, че непрекъснатата изменчивост на новия коронавирус влияе върху антителата, които човешкият организъм образува срещу него - дали те ще бъдат ефективни, колко време ще издържат и дали изобщо ще ги има.

По думите ѝ  хората, прекарали заразата безсимптомно или леко изобщо нямат антитела, а тези, които са се разболели по-тежко - имат антитела и малко над 3 месеца тези антитела са още действащи.