При графологическите експертизи наистина се изисква оригиналният документ, но само когато се анализира подпис. Когато става дума просто за ръкописен текст, това не е задължително. Това категорично поясни пред Клуб Z експерт, пожелал да не цитираме името му. 

На практика няма никаква спънка делото за престъпление по служба и двете предварителни производства, които текат срещу срещу Филип Златанов, да продължат успешно и без оригиналните тефтерчета.

След като вчера стана ясно, че истинските тефтерчета са изчезнали от колата на експерта Стефан Бенчев още на 5 ноември, се появиха много мнения, че сега делото срещу него и двете текущи разследвания (за престъпление по служба и безстопанственост) задължително ще спрат.

"Напротив - правят се заверени ксерокопия (прокуратурата разполага с такива, б.р.), работи се с тях, а оригиналът си стои приложен към делото", поясни нашият източник.

Фактът, че са анализирани хаотични записки на Златанов, а не подписи примерно върху счетоводни документи, обяснява защо Софийският градски съд (СГС) даде присъда на ексшефа на Комисията за конфликт на интереси на база ксерокопия. Както Клуб Z писа, в хода на процеса нито едната от страните не ги е оспорвала, но СГС отнесе много критики за това. 

Самият Златанов, докато течеше дело на първа инстанция, никога не е отричал, че тефтерите и записките са негови, а твърдеше само, че зад изнесените инициали Б. Б., Ц. Ц.,  И. Ф. не стоят политици. Досега не е ясно какво е мнението му, ако в тефтерчето (както писа "Флагман.бг" през лятото, б.р.) има и записки Д. П., Д. Пеевски и Делян Пеевски.