Здравният министър Костадин Ангелов коментира пред БНТ притесненията на студентите, че учебната година може да бъде провалена заради епидемията от коронавирус. Притесненията са най-вече за студентите, които имат практически занятия.

Ангелов призова за търпение и припомни, че засега мярката за спирането на присъствените учебни занятия във ВУЗ е с действие две седмици.

"Не считам, че за две седмици бихме могли да застрашим учебната година. Основният принцип е да ограничим присъствената форма на обучение в затворени пространства", каза Ангелов.

Той обаче не отговори конкретно дали е възможно тя да бъде удължена. В края на този срок ще се анализира статистиката за разпространение на заразата и тогава ще се мисли за следващите мерки.

Ангелов уточни, че не вижда пречка да се провеждат практическите занимания на полето и в градините, тъй като това става на открито, а в заповедта за въвеждането на мерките изрично се споменават занятията в закрити помещения. Те преминават на дистанционна форма.

"Рискът от разпространение на заразата на открито е минимален, ако се носят правилно маските. Сами разбирате, че една заповед не може да обхване всеки аспект от нашия живот", коментира Ангелов.