Бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин е бил изключен от партията, съобщи "Скай нюз", цитирайки говорител на партията.

"В светлината на неговите коментари от днес и фактът, че той не се отрече от тях по-късно, Лейбъристката партия изключва Джеръми Корбин докато тече раследване".

Корбин реагира остро срещу доклад за антисемитизма в партията по време на неговото управление, като заяви, че оплакванията са "драматично преувеличени за политически цели".

След това той организира пресконференция, на която подчерта, че "не е част от проблема".

Корбин също заяви, че няма доброволно да напусне и добави, че е "горд, че е член на Лейбъристката партия", в която се присъединил, когато е на 16 години.

"Цял живот съм се борил срещу расизма и ще се боря с него до края на живота си".

Той увери, че е противник на антисемитизма в туитър.

"Абсолютно ясно казах, че онези, които отричат, че е имало проблем с антисемитизма в Лейбъристката партия, грешат. Ще продължа да подкрепям политиката на нулева толерантност спрямо всички форми на расизъм."

Разследването на Комисията за равенство и права на човека установи, че лейбъристите са нарушили закона заради начина, по който са разглеждали жалбите за антисемитизъм докато Корбин е бил лидер.

В доклада се споменава, че е имало "сериозни пропуски" в ръководството на партията и че то е отговорно за "незаконни актове на тормоз и дискриминация".

Настоящият лидер Киър Стармър осъди тези, които извиняват поведението на Корбин:

"И ако след цялата болка, мъка и всички доказателства в този доклад, все още има хора, които смятат, че няма проблем с антисемитизма в Лейбъристката партия, че всичко е преувеличено или е политическа атака, тогава, честно казано, вие също сте част от проблема. И вие също не трябва да сте близо до Лейбъристката партия".

Час по-късно партията заяви, че Корбин е бил изключен от партията. Той може да остане като депутат, но ще бъде независим.