Президентът Румен Радев е под карантина. Главният секретар на президента Димитър Стоянов е с положителен тест за коронавирус от днес, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Димитър Стоянов е в отпуск от 26 октомври, а последният му контакт със служители в президентската институция е от 23 октомври. За положителния тест за коронавирус е уведомена Столичната регионална здравна инспекция (РЗИ-София).

"Президентът и служителите, с които е бил в контакт, преминават в самоизолация и дистанционен режим на работа до предписание на РЗИ-София", се казва в съобщението на "Дондуков" 2.

Оттам допълва, че са взети всички мерки за нормалното функциониране на президентската институция.

Президентът Радев бе освободен веднъж от карантината заради общуване със заразени с коронавирус. Той беше в контакт на 16 октомври с шефа на ВВС ген.-майор Димитър Петров. При завръщането си от Естония президентът беше поставен в карантина от РЗИ-София, която още на другия ден беше отменена. Към онзи момент карантината за всички български граждани беше 14 дни.



В Естония обаче Радев е контактувал с полския президент Аджей Дуда, който също съобщи, че е с коронавирус. Впоследствие Радев съобщи, че съгласно указанията на РЗИ като контактно на Дуда лице пак си е направил тест и той пак е отрицателен. След което допълни, че продължава работа съгласно събитията в календара си.

Премиерът Бойко Борисов и представители на кабинета също са под карантина от 25 октомври. Борисов е с коронавирус и работи от разстояние. Заради срещи с премиера под карантина са здравният министър Костадин Ангелов, енергийният Теменужка Петкова, транспортният Росен Желязков и зам. външният министър Георг Георгиев. 

Сред другите контактни лица са още Севдалина Арнаудова от ГЕРБ, министърът на финансите Кирил Ананиев, на благоустройството Петя Аврамова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Под карантина е и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.