Вътрешното потребление на самолетно гориво в Китай през септември е скочило до отпреди пандемията от СOVID-19 благодарение на възстановяването на пътническите и товарните полети, въпреки че търсенето в международните полети остава ниско, предаде Ройтерс, позовавайки се на източници от отрасъла.

Вътрешните продажби на авиационно гориво са достигнали до близо 2 милиона тона дневно миналия месец, най-големите от февруари насам и малко под тези от януари. Това са казали пред агенцията два източника с информация по въпроса.

Вътрешните полети представляват грубо две трети от общото потребление на авиационно гориво в Китай. Възстановяването на търсенето подобрява финансовите резултати на рафинериите и им позволява да преработват повече суров петрол.

От края на октомври до март вътрешното потребление ще получи по-нататъшен тласък, тъй като Китай ще прибави повече полети към сезонните зимни и пролетни разписания.

Между 25 октомври и 27 март китайските авиолинии ще изпълняват 84 634 вътрешни полета седмично, с 19,8% повече отколкото преди година, докато товарните полети на седмица ще се увеличат с близо 40% до 2101, предаде агенцията, позовавайки се на Администрацията на гражданското въздухоплаване в Китай.