"Всяко левче - глас".

Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред бТВ социалните плащания, заложени в проектобюджета. Според Нинова "този бюджет краде от бъдещето, влизаме в дългова спирала". Тя допълни, че дефицитът ще е 10 млрд. лв., а дългът, натрупан от правителството на Бойко Борисов - 40 млрд. лв.

Според Нинова бюджетът не е антикризисен, а прокризисен и ще задълбочи кризата. Тя изтъкна, че социалните плащания продължават до март, когато са изборите.

"Кризата до март няма да свърши", заяви Нинова.

И допълни, че даването на детски надбавки на всички семейства - и на бедните, и на богатите, задъбочава неравенствата.

Нинова изтъкна, че за развитието на икономиката са отделени само 300 млн. лв. - по мярката 60/40. Тя допъ;ни, че тази мярка не е ефективна, защото фирми се оплаквали, че НАП извършва ревизия 10 години назад на тези, които кадидатсват по нея.

"Има условия, които малкият и средният бизнес не може да изпълни", заяви Нинова.

За пореден път тя заяви, че болниците не трябва да са търговски дружества, за да не зависят заплатите на медицинските работници от печалбата на болницата.

"Да има държавна наредба, която да определя базова заплата, болници с печалба да дават добавки, Европа вдигна ограниченията за държавна помощ. Трябва държавата да има ключова роля в образование, здравеопазване, инфрастурктура. Неолибералният модел не рабтои, убива малките", поясни Нинова.

Тя се обяви за  намаляване на ДДС върху лекарствата. Според Нинова вместо да се теглят нови дългове, трябва да се вземат по-сериозни мерки в борбата с корупцията, от която годишно губим 10 млрд. лв. Тя повтори и идеята на БСП за семейно подоходно облагане.

Според Нинова противоепидемичните мерки на правителството са "хаос и безотговорност".

"Те задълбочават кризата. Нямат идея как да овладеят кризата, Прехвърлят отговорността на кметовете, на директорите на училища, сменят си заповедите на ден по три пъти. Да спрат да мислят конюнктурно, как да оцелеят до изборите", заяви Нинова.

По повод отношенията си с президента тя заяви, че е твърде рано да се каже дали БСП ще издигне Румен Радев за втори мандат. И допълни, че партията си има процедури, които винаги са се спазвали.

На въпрос за евентуално напрежение между нея и президента, Нинова коментира:

"Отношенията с президента винаги са били принципни. Първо - още от първия ден откакто е президент, БСП не се меси в работата му. Тя е негова отговорност. Там, където имаме съвпадения - винаги категорично сме го заявявали. Там, където сме имали противоречия - аз съм ги изразявала.

Когато напуснахме парламента, президентът призова да се върнем в парламента. Тогава казах, че тези неща си ги решаваме в партията и призовах да не се меси в партийните ни въпроси.

Не разбирам мотива за отстраняването на Калоян Методиев, ако той е присъствието му на тържество на лидера на БСП.

Твърде рано е да се каже дали Радев ще бъде подкрепен за втори мандат  - има една година, партията ще каже. Имаме процедури и устав, срокове, номинации. БСП е дисциплинирана партия".