Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните ни курорти през този сезон.

Такава прогноза направи днес икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов пред БНР по повод на сътресенията в сектора заради коронавирусната криза. Неговото мнение очевидно се споделя и от българските власти, които от месец насам повтарят, че единственият шанс на туризма през зимата са българските клиенти. Именно на тях се разчитало да спасят сезона, както го направиха и през лятото. 

Прогнозата на Николов обаче рисува тежък сценарий дори при такова стечение на обстоятелствата - по груби сметки, твърди той, загубите в сектора ще са за около 250 млн. лв. По думите му чужденците са повече от половината туристи по зимните курорти. Очакваният отлив тази година ще доведе до наполовина по-малко приходи, което ще удари предимно местната икономика на общините.

"Миналата година, говоря за 2019-а, тъй като това е що-годе някаква нормална година, за която можем да говорим, приходите от нощувки от зимния туризъм бяха около 200 милиона лева. Ако сложим, че горе-долу останалите разходи от туристите възлизат на още толкова, колкото са нощувките, това сочи нормалният анализ, обемът е бил около 450 или 500. От тях можем да очакваме да не дойдат поне 250, които идват от чужденци."

Що се отнася до българите - по-богатите от тях предпочитат Европа и те едва ли ще се откажат от нея и тази година. 

"През зимния туризъм има една доста по-ясна подчертана тенденция да се ходи на почивка в други части на Европа, например в Алпите - доста по-популярна дестинация за по-заможните българи, но е възможно, ако се намерим в по-затруднена обстановка за пътуване, дори те да се насочат към българските курорти. Това е някакъв възможен вариант, ако сме в по-сериозни ограничения през януари, февруари, март."

Междувременно стана ясно, че септември не е оправдал очакванията за високи обороти по морето и данните показват, че посещенията на чужденците у нас са отново с над 50% по-малко, сравнено с миналата година. Спад има във всички видове пътувания, но по перото "почивки  и екскурзии" той е почти 70%, показват изчисленията на НСИ. 

Номинално страната ни са посетили малко над 560 000 чужденци, но цели 255 000 от тях са минали просто транзитно през границите ни. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.