Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Проектобюджетът за 2021 г. се сдоби с поредния си критик, и то само за няколко дни след като бе публично обявен от Министерството на финансите (МФ). Днес забележките си към идеите на Кирил Ананиев и неговия екип изсипа икономистът от Лондон проф. Димитър Иванов, който се включи в ефира на бТВ. Той оспори обясненията на МФ, че това е "антипандемичен бюджет", и заяви, че най-големият проблем на разписаните текстовете е, че те могат да вкарат страната в "дългов трап". 

"С проектобюджета за 2021 г. влизаме в дългов капан, в дългов трап. Скоростта на увеличение на нашия дълг надвишава темпа на растеж на икономиката ни и това се превръща в тенденция", коментира професорът. 

Той има предвид числата по дълга, обявени в проекта за бюджет и в средносрочната прогноза към него. Според текстовете там до края на 2023 г. България може да е натрупала дълг в размер на почти 40 млрд. лв. - сума невиждана през последните години. Само през тази година страната емитира две емисии облигации на международните пазари от 5 млрд. евро, бяха изтеглени и заеми от вътрешния пазар. За следващата година е предвиден таван от възможен нов дълг в размер на нови 4,5 млрд. евро. 

Освен това обаче властта залага дефицит за тази и следващата година в размер на цели 10 млрд. евро общо. 

"Следващото правителство ще бъде изправено пред дупка от минимум 16,6 млрд. евро. 10 млрд. лв. са само дефицитите, но има и един милиард лева допълнително за пенсии, които ще се изплащат през всяка една следващата година. После има два падежа по еврооблигации за съответно 2,4 и 2,2 млрд. евро, или общо 16,6 млрд. евро задължение за следващия кабинет", изчисли професорът. 

Така той се превръща в поредния експерт, който на практика нарича проекта за бюджет "бомба" за следващите управляващи. Според бившия министър на икономиката Николай Василев проектът дори ясно показва, че е правен от хора, които нямат намерение да управляват в следващ мандат.

Проф. Иванов акцентира и върху друг критикуван от експертите момент - според тях този бюджет е не антипандемичен, както го описа финансовият министър Кирил Ананиев, а "предизборен":

"Очевидно е, че това е предизборен бюджет, няма съмнение в това. За всеки от нас даването на повече заплати, пенсии, удвояването на доходите на хората в образованието е положително. Но тези разходи се отразяват на основните критерии на здравословността на бюджета, а това не е добре."

Друг голям проблем по думите на проф. Иванов е фактът, че не са разчетени никакви буфери за евентуалното засилване на кризата. Според него даването на повече средства в социалната сфера е хубаво от политическа гледна точка, но не е финансово устойчиво, защото не се знае дали парите на бюджета ще стигнат за новите решения, които едно задълбочаване на кризата ще изиска.

"Антипандемичен ли е този бюджет? Аз бих се усъмнил в това. Този проект не ни убеждава, че можем да излезем по-силни от кризата", обобщи проф. Димитър Иванов. 

Коментари

Скрийте се бе!

"Икономистът" на Гоце... Ай у лево! "Проф. Димитър Иванов е икономист, бивш съветник на президента Георги Първанов." ...

Бюджетът не е идея на Ананиев,

той е на гения Борисов. Ананиев е един послушко само. Не съм мисилил, че след Горанов ще имаме финансов министър много по зле от него. Ганев - ляво, дясно, ама 16 милиарда дупка е истина нали?
Soon Mark's picture
Soon Mark
Sovomi

Миналия месец спечелих 18540

Миналия месец спечелих 18540 долара, като работех онлайн само за 2 до 3 часа на лаптопа си и това беше толкова лесно, че аз самият не можех да повярвам, преди да работя на този сайт. Ако и вие искате да спечелите толкова големи пари, елате. ===>> Smartlife3.com/
Филип Боев's picture
Филип Боев
Филип Боев

Европа-а-а-а,ама не.

Постоянно ни се напомня,че сме европейци, но се мълчи, за прогресивно данъчно облагане.Докога? С измислени икономисти,които не са управляв-лявали и тараба на пазара, и които от Доценти по политикономика на социализма станаха корифеи на пазарната икономика ли?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.