Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Туск си мисли, че така му помага, като прави другарска критика и обещава от свое име той да се промени. На Борисов никой не може да му помогне. Откакто избра Доган и Пеевски пред народа си.“

Това коментира в профила си във фейсбук бившият ни посланик в Москва Илиян Василев. Поводът е интервюто на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск в "Свободна Европа". В него Туск споделя, че "има нужда от повече действия и усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят, че са наистина решителни в борбата срещу корупцията".

По думите му Борисов почти му се е изповядал за скандалните снимки от жилището му.

"Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", казва Туск.

Илиян Василев пише изрично, че не иска да спекулира с грешките в личния живот на премиера, защото той е неприкосновен. Затова и не се е занимавал с "къщата в Барселона" - в скандала бе замесено дете, а децата "не бива да страдат. НИКОГА." Въпреки това, анализаторът смята, че "общественият интерес е легитимен, когато става въпрос за средствата, за които ставаше реч в сагата около въпросното момиченце, неговата майка и скалъпените бракове."

"Не зная и сега защо се изповядва на чужденец, а не на своите хора. Всеки има морал, всеки има разбиране, но никакъв обществен пост, никаква власт не могат да оправдаят егоизма, с който ограбваш най-близките си. Този разговор - за греховете, Борисов ще води с Господа. Но другия - за предателствата му, за греховете му спрямо българския народ, който след годините на неговото управление е по-малък, заради демографската катастрофа, относително по-беден спрямо другите народи в ЕС, и по-разделен заради неспособността му да подчини егото си на общите интереси, този разговор ще му превърне живота оттук нататък в истински кошмар", завършва Василев.

В лаконичен коментар във фейсбук по повод същото интервю политологът Даниел Смилов пише:

"Може би и българските граждани заслужават изповед, не само Туск. А после ще е интересно да се сравнят и двата варианта."

Политологът Евгений Дайнов призовава във фейсбук интервюто с Туск да бъде прочетено, защото според него "Бойко ни пази от руснаците, които - респективно - организират протести, за да го свалят. Но идват избори и народът ще се произнесе (против, предполага се, руснаците и техните протести)".

"Пане Туск, Вие сте лъжец и позор за европейската цивилизация, която тук отстояваме срещу вашия приятел Борисов, член на БКП, член на СИК и понастоящем човекът на Кремъл в България. Говорите неща, които знаете, че не са истина. Време е да си се прибирате обратно в Полша, за да дебнете за жени, които евентуално биха искали да направят аборт. И после да ги горите на кладата. А ЕНП да си събира подопечните мутри и да мести седалището си в Будапеща, като преди това назначи Орбан за шеф и Борисов за негов заместник по идеологическата част. Християндемократи? Нямат нито страх от Бога, нито срам от хората. Чисти атеисти от съветската школа", пише Дайнов.

 

Клуб Z припомня, че неотдавна в т. нар. си отчет пред Народното събрание главният прокурор Иван Гешев разкри, че текат общо 3 проверки - в Софийска градска прокуратура за шкафчето с пачките и пистолета и в Специализираната -  за аудиозаписите с "лесно е да си прост" и за историята с къщата в Барселона.

"Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И Ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот, но все още вярвам, че той ще има възможност да докаже, че – ако не идеален - все още е демократ", казва още председателят на Европейската народна партия по време на интервюто.
И допълва още:

"Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс. Например, все още има много силна опозиция срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, начело с президента на страната. Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България.”

Туск, който често е критикуван у нас от противници на премиера за поддръжката на Борисов, заявява още, че "политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията".

"Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Както казах, не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели.” 

Но едно нещо трябвало да е напълно ясно: "всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията"

Последният въпрос на Рикард Йозвяк към бившия председател на Европейския съвет е - дали всичко това означава, че “Бойко Борисов е все още достатъчно добър за ЕНП”.

"Да, ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек."

Коментари

:)

Медиите на Моника и Прокопи... Аре.

Хм

„Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов … - Какво беше за вас „Свободна Европа”? - Покани ме Румяна Узунова. Това беше период в живота, в който се чувствах много свободна. Там всеки си беше сам радио, нямаше цензура, одобряване на събеседник, налагане на мнение. Даже със свободата можеше да се злоупотреби, но никой не го правеше. Въпреки че се появиха някой имена и зависимости, но общият дух остана свободен. За съжаление американците 1994-та намалиха бюджета, а малко по-късно решиха, че България е свободна и такова радио не е необходимо. Това беше грешка, защото виждате каква е ситуацията сега и колко са малко медиите, където може да кажеш, каквото искаш. Няколко човека продължихме след това и създадохме радио „Нова Европа”, което загина скоропостижно. Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“ https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/boncheva-monika-prilapa-naslednika-na-svobodna-evropa-

:)

Интервюто на Туск, не в "свободната европа" на Моника, а в Радио Свободна Европа на английски: https://www.rferl.org/a/tusk-blasts-hungarian-pm-s-vision-of-democracy-says-belarus-opposition-close-to-victory-/30909482.html
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Полшевикът Туск не се нрави

Полшевикът Туск не се нрави на клисавите жълтопаветни бонзи. Ма дрогари улево бе, Туск беше приютен в ЕНП по милост, просто защото в Полша никой не го диша. И го държат за топките да не се отнася в левичарските си мечти. Което не може да се каже за местната либерастка "интелигенция" - един от Държавна сигурност, друг чедо на ЦК на БКП, трети с татко от политбюро. Тази секта ли ще ми дава наклон бе, моля ви се! Аре, към гюбрето на историята, ако обичате.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.