Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България се присъедини към други балкански страни, подписвайки споразумение със САЩ за сигурността на високоскоростните безжични мрежи, целящо изключването на китайските доставчици на хардуеър, предаде Асошиейтед прес.

Страната ни заедно със Северна Македония и Косово е подписала споразумението "Чиста мрежа" в петък, посочва агенцията. 

То е част от усилията на администрацията на президента Доналд Тръмп да изключи технологичния гигант Huawei и други китайски компнии от своите мрежи от пето поколение (5G).

АП припомня, че американското правителство води кампания в Европа и другаде по света против включването на Huawei, която е в черния списък на САЩ, защото те я виждат като заплаха  за националната им сигурност и смятат, че тя използва технологията си да шпионира за китайското правителство.

Китай твърди, че американската инициатива е мотивирана от търговски съображения. 

Посолството на САЩ в София съобщи в профила си във фейсбук, че "България се присъедини към инициативата "Чиста мрежа". Това е поредната голяма крачка напред в нашите отношения. С този акт България се присъединява към разрастващата се коалиция от държави и компании, поели ангажимента да защитят своите 5G мрежи от ненадеждни доставчици".

Подписването на меморандума за разбирателство е станало по време на посещението на зам.-държавния секретар на САЩ Кийт Крак у нас вчера.

Според Министерството на транспорта, цитирано от "Медиапул", дали това споразумение ограничава възможността на Huawei да участва с оборудване в изграждането на българската мрежа от пето поколение.

С днешното историческо подписване на Меморандума за разбирателство относно сигурността на безжичните съобщителни мрежи...

Публикувахте от U.S. Embassy Sofia в Петък, 23 октомври 2020 г.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.