Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Проектът за републикански бюджет за 2021 г. продължава да бъде сериозно критикуван. Поредният финансов експерт, който се обяви против него, бе бившият финансов министър в правителството "Орешарски" и преподавател в УНСС Петър Чобанов, който тази сутрин гостува в студиото на бТВ. Липса на реформи, раздаване на пари на калпак, прекомерни разходи и дълг, както и никакво усещане за антикризисност. Такива са основните изводи на Чобанов за идеите на финансовото министерство. 

"Този бюджет ще ни вкара в дългова спирала. Това е едно раздаване на калпак, бюджет, създаден по линия на най-малкото съпротивление, всеки лев е мислен да се превърне в един глас на изборите", обяви той. 

Припомняме, че според проекта на ведомството на Кирил Ананиев правителството е заложило сериозни плащания, залага и дефицит за тази и следващата година от нечуваните досега 10 милиарда лева. Такъв е заложен и за 2022 г., и за 2023 г. Държавният дълг пък може да достигне невижданите от години почти 40 млрд. лв. според хоризонта на средносрочната бюджетна рамка.

Освен увеличаването на минималната пенсия на 300 лева от 1 януари (което ще обхване малко над 1 милион пенсионери, за останалите ще има актуализация по т.нар. швейцарско правило от 1 юли) кабинетът предвижда 30% увеличение на разходите за служителите в администрациите, които са били на първа линия в борбата с коронавируса, още 10 на сто "дежурно" увеличение на заплатите в администрацията, 17 на сто увеличение на учителските заплати и сериозно увеличаване на средствата в секторите "Здравеопазване" и "Образование" - съответно с над 580 милиона лева и близо 650 милиона лева. Кабинетът определя проектобюджета като антикризисен в условията на COVID-19.

Според Чобанов обаче така разписани разходите са огромни и могат единствено да генерират нови дългове през последните години. Специално припомни, че според последните данни от Bloomberg, ако България продължи да харчи по този начин, то ще й бъдат нужни между 4,5 и 7 млрд. лв. на година дългове, за да може да финансира плащанията си. 

Бившият финансов министър обаче обясни, че това не е единствено проблем на България, а и на Европа. Причината - огромната ликвидност на международните пазари, които са готови да финансират всички популистки мерки на правителствата. "Трудно някой ще направи необходимите реформи така", заключи той. 

"Целият подход е раздаване на калпак. 50-те лв. към пенсиите - добре, да ги подкрепим тези хора, но да говорим цялостно как изглежда пенсионният модел", препоръча Чобанов. 

И допълни - идеята да премахнем подоходния критерий за детските надбавки, но само за година, няма да проработи. 

"Когато гарантираш социални права, е много трудно да ги отменяш. Как ще го направи следващо правителство?"

Подобно мнение изрази вчера и друг бивш финансов министър - Николай Василев, който нарече бюджета "разхитителен" и поясни, че той е направен от хора, които "нямат намерение да управляват". 

Проблем е и фактът, че дори това не е окончателен вариант на бюджета, подчерта Чобанов. Според него е неибежно да се разпишат още разходи, като например за по-голямо увеличение на заплатите на служителите на МВР, които са на първа линия с битката с коронавируса. 

"Залагат се бомби за следващите управляващи, които няма да могат да се справят без други дългове", анализира Петър Чобанов. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.