Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разминаването на версиите за това кога президентът Румен Радев е разбрал, че командирът на ВВС ген-майор. Димитър Петров е с COVID-19, продължава.

В четвъртък в отговор на "многобройни въпроси от медиите, постъпили в пресцентъра на Министерството на отбраната" оттам изпратиха официално съобщение, че Радев е бил уведомен за положителния PCR тест на Петров още в неделя, 18 октомври. Това станало веднага след като командирът на ВВС разбрал, че е заразен. 

"По повод многобройни въпроси от медиите, постъпили в пресцентъра на Министерството на отбраната, Ви уведомяваме, че след диагностицирането на 18 октомври, неделя, на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров с COVID-19 всички длъжностни лица, които са били в пряк физически контакт с него на 16 октомври, петък, за отбелязване на годишнина на ВВС, включително президента, министъра на отбраната, началника на отбраната и други висши офицери, са били незабавно уведомени от ВМА на 18 октомври, неделя, съгласно националните и ведомствените процедури", пише в съобщението от МО.

Здравният министър Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб днес също застъпи тази теза, но като преразказ на чужди думи.

И според Ангелов президентът е разбрал, че е бил контактен на човек с коронавирус още в неделя. Това самият здравен министър научил от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, но едва във вторник.

"В петък е имало събитие (празник на ВВС - бел. ред.), на което президентът е бил контактен. В неделя излиза резултатът от PCR теста. От разговора ми с адмирал Ефтимов, началник на отбраната, разбрах, че в неделя всички контактни лица, включително и президентът, са били уведомени. Ние разбрахме във вторник, във вторник проведох аз този разговор с генерал Ефтимов, тъй като всички епидемиологични проучвания на военните се извършват от специализирана служба към ВМА. Когато нашите здравни власти разбраха, автоматично д-р Кунчев с районната здравна инспекция предприеха всички мерки, както към всеки български гражданин", каза Ангелов.

Къде е разминаването

Във вторник се разбра, че президентът прекратява посещението си в Естония, а визитата беше обявена като тридневна - до 21 октомври. В понеделник в Талин той прие и символичното домакинство на България на регионалната инициатива "Три морета" от прибалтийската страна. Срещна се с президента на Естония Керсти Калюлайд. 

Визитата обаче беше прекратена преждевременно, както гласеше съобщението от  прессекретариата на българския държавен глава, "поради усложнената обстановка от коронавирус". Президентката на Естония беше по-конкретна и обяви във фейсбук профила си, че българският държавен глава се е оказал контактен със заразен с коронавирус. 

По-късно от "Дондуков" 2 на многобройни запитвания излязоха с доста неясно съобщение:

"Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен."

При пристигането си обратно на летището в София президентът беше поставен под карантина до излизането на отрицателен тест. В сряда сутринта и третият му тест в рамките на няколко дни беше отрицателен и карантината беше отменена от РЗИ-София.

Самият Радев видя в раздухването на скандал около контактите му със заразен с коронавирус "активно мероприятие" и го постави в контекста на противоречията му с българското правителство за домакинството догодина на форума "Три морета". В Естония българският президент прие това домакинство, а от кабинета признаха, че са искали то да бъде отложено с една година, защото 2021 г. е изборна, тогава е и вотът за президент.

Коментари

Nawab Zada's picture
Nawab Zada
Nabefaw399

Започнете да работите у дома

Започнете да работите у дома с Google. Това е най-финансово възнаграждаващото, което съм правил. Във вторник взех великолепно BMW, след като спечелих $ 36259 този последния месец. Всъщност започнах преди пет месеца / преди и на практика веднага донесох поне $ 96 на час. посетете този сайт точно тук. www.Smartlife3.com/
Нощен Страж's picture
Нощен Страж
нощен страж

Лъже тъпият шапкар!

Дори и да приемем, че адмирал Евтимов лъже, и не е информирал баш льотчика, в понеделник новината, че генерал Димитър Петров е дал положителна проба беше публично оповестена по всички медии. Така че проруският пРезидент е знаел още в неделя, в краен случай в понеделник. Чудя се как това недоразумение е станало генерал - дори и една що-годе правдоподобна лъжа не може да съчини.

Но ако РРадев..

направи служебно правителство ще сложи Деса поне на три министерства!
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"президентът беше поставен

"президентът беше поставен под карантина до излизането на отрицателен тест." Такова правило няма за простосмъртните - караш си карантината, та ако ще и 1000 отрицателни теста да направиш в този период на карантина. РЗИ нещо го раздава нарушител на собствените си разпоредби и каскетко да вземе да се самосезира !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.