Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В рамките на безпрецедентна точка в дневния ред Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес ще се занимае с:

"Обсъждане на обръщение от Съюза на съдиите в България, становище на управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България и Доклад на Европейската комисия за върховенството на правото."

Вносител на точката бе Лозан Панов още на заседанието на 8 октомври, когато поиска Съветът в пълния си състав (който назначава и съответно има право да "уволни" главния прокурор, б.р.) да разгледа открито писмо на Съюза на съдиите. Междувременно очаквано дойде контраписмо от Асоциация на прокурорите, а накрая към цялата работа бе "пришит" и Докладът на ЕК.

Разглеждането на точката преминава под знака на протест под прозорците на ВСС, организиран от "Да, България" на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Още вчера той анонсира, че такава демонстрация ще има, за нея се събраха десетки граждани и сподвижници на формацията. "За една година на поста Гешев наруши всички текстове от Етичния кодекс на магистратите и всички принципи на наказателния процес. Неговите действия доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България. С това той преизпълнени предвиденото в конституцията основание за уволнение - “действия, които накърняват престижа на съдебната власт", заяви Иванов.

"Тази зала мирише на страх, защото всичките са подбрани така, че да подлежат на "страхуване". Нали помните този принос на Делян Пеевски към българския език - който измисли тази нова дума "страхуване", заяви пред сградата на ВСС той.

 

 

Но да се върнем на отвореното писмо на съдиите, към което в сряда се присъединиха и пловдивските адвокати.

В него те апелираха към членовете на Пленума - при това поименно - да стартират процедура за установяване на непригодност на главния прокурор (Иван Гешев) поради нарушения на Етичния кодекс и уронване престижа на съдебната власт.

"Πoвeдeниeтo нa глaвния пpoĸypop вeчe зaплaшвa фyндaмeнти нa пpaвoвaтa дъpжaвa, ĸoeтo нe мoжe и нe бивa дa ocтaвя cъдиитe бeзyчacтни", писаха от ССБ.

Забележително е, че въпреки търканията в два състава на съвета по време на мандата на предишния главен прокурор Сотир Цацаров такава точка срещу него не се помни да е внасяна.

Въпреки това резултатът от цялата "операция" едва ли може да е кой знае какъв. Всякаква акция, насочена макар и най-плахо срещу Гешев в 24-членния (в момента) ВСС, едва ли може да събере повече от 4-ма поддръжници - самия Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и евентуално Цветинка Пашкунова (и трите са от съдийската квота, избрани от съдии, б.р.).

Неслучайно при опита за обсъждане миналия път - когато точката показно изобщо не бе допусната в дневния ред, Атанаска Дишева подхвърли:

"Ако оставим този въпрос без разглеждане, ще изглежда да се страхуваме от неговото обсъждане. Ако наистина някой се страхува от този въпрос – нека да го заяви...

Недейте да очертавате и без това ширещото се в публичното пространство разбиране за абсолютната недосегаемост на фигурата на главния прокурор."

Коментари

Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

Освен тези три съдийки има

Освен тези три съдийки има още трима, които са избрани от самите съдии, които обаче вие на споменавате. Ако гласуваха, както ви харесва, щяхте да ги споменете...

:)

Кликата на ССБ - във ВСС обичайно внушенията на кликата се отхвърлят с резултат около 20 срещу 4...
Ivailo  Stoev's picture
Ivailo Stoev
Stoev

Вече няма значение! Едва ли

Вече няма значение! Едва ли остана някой, който да вярва на псевдо-борбата на съюзът и и Иванов за правосъдие! Всички разбраха, че става дума за интересите на определени кръгове. Шекерджиев, Мавров и Димитрова също са избрани от съдиите, но за тях Клуб Зет не споменава... Излиза, че от общо 14 съдии трима, най- много четирима подкрепят искането. Много е отчаяно да вдигаш шум за нещо, което предварително знаеш, че няма да стане, защото си опитал 100 пъти.
Harry Barry's picture
Harry Barry
Doyoho7402

Сега Google плаща 11570 до

Сега Google плаща 11570 до 12500 долара на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя.. ===>> www.Smartlife3.com/
Harry Barry's picture
Harry Barry
Doyoho7402

Сега Google плаща 11570 до

Сега Google плаща 11570 до 12500 долара на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя.. ===>> www.Smartlife3.com/
 's picture

godo1952

Калин

А кога ще се заемат с Лозан Панов, тъй като собствените му съдии не гохаресват и не го искат ? Само тези именца : Атанаска Дишева, Олга Керелска и евентуално Цветинка Пашкунова подкрепят Панов !
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Бойкикев е неподражаем клоун

Пръхти под маската и нищо не му се разбира. Само близо разположените му очички и ниското челе издават класовия произход на комунистическия изтърсак. Но пък как добре се подредил до останалите утепляци.
Darina Ivanova's picture
Darina Ivanova
SummerDreams

.

И както са казали "луд умора нема", че така и Христо Иванов!

.

Ицака няма да пропусне възможност за реклама

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.