Фронтови бомбардировач Су-34 от военно-космическите сили (ВКС) на Русия е паднал в Хабаровския край, намиращ се в близост до границата на страната с Китай, предава ТАСС. Според информацията от пресслужбата на Източния военен окръг самолетът се е разбил "при провеждане на планов учебно-тренировъчен полет".

"Пилотите се катапултираха. Няма опасност за здравето им. В момента членовете на екипажа са евакуирани на летището", поясняват от пресслужбата.

Бомбардировачът се е разбил в гориста равна зона. Полетът е извършен без боеприпаси, няма разрушения на земята, отбелязват военните.

"За установяване на причините и обстоятелствата около инцидента на мястото е изпратена комисия от Източния военен окръг", се добавя в съобщението.

Су-34 може да унищожава както наземни, така и въздушни цели на противника денем и нощем при всякакви метеорологични условия. Самолетът използва управляеми оръжия въздух-земя и въздух-въздух. Обхватът на полета на Су-34 е до 4000 км, максималната скорост е до 1900 км/ч, а освен това може да поеме до 8 тона боен товар.