Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Швеция трябва да се откаже от блокирането на "Хувей" и ZTE за планираното снабдяване с 5G оборудване, ако иска да избегне "негативно въздействие" върху собствените си компании, съобщи китайският външен министър.

"Китай изразява силно незадоволство от Швеция", заяви Жао Лицян по време на брифинг в Пекин, цитиран от Ройтерс. "Швеция трябва да поддържа обективно и честно отношение и да поправи грешното си решение, за да избегне провокирането на негативно въздействие върху китайско-шведските икономически и търговски отношения и дейността на шведските компании в Китай", поясни дипломатът.

Правителствената агенция, която наложи блокадата, сподели, че експерти от въоръжените сили и спецчастите на Швеция са я посъветвали да вземе това решение. Те са представили Китай като "една от най-големите заплахи за Швеция".

Европейските правителства затягат контрола върху китайските компании, изграждащи 5G мрежите, след като Вашингтон започна да ги подлага на дипломатически натиск и да обвинява Пекин, че ги използва за шпионаж.

"Хуавей" многократно отхвърли обвиненията.

За "приятелите" и "чакалите"

Китай е азиатският търговски партньор номер 1 за Швеция, но между двете страни има търкания, и то не от днес. В края на 2019 г. Стокхолм реши да награди натурализирания шведски гражданин от китайски произход Гуй Минхай с награда за правата на човека. 

Гуй е бивш издател на книги от Хонконг, които били критични срещу китайското правителство, заради което е арестуван през 2015 г. и впоследствие освободен. Той отново е бил задържан от полицаи в цивилни дрехи, докато пътувал за Пекин заедно с двама шведски дипломати през януари 2018 г. След като е заснет да прави признания, които според привържениците му са били дадени под принуда, той е вкаран в затвора.

В коментар след решението на Стокхолм китайският посланик в скандинавската страна Гуй Конгю заяви следното.

"За нашите приятели ние произвеждаме изискано вино. Чакалите - тях ги посрещаме с пушки."

Специалистът по китайската външна политика Мат Шрейдър уточнява, че това е прочута финална фраза от пропаганден химн от 50-те години на миналия век, ознаменуващ борбата на Китай срещу САЩ по време на Корейската война.

Коментари

Maria Rana's picture
Maria Rana
Binedah334

Започнете сега, като печелите

Започнете сега, като печелите допълнително $ 17 000 или повече, просто като вършите много лесна и проста работа от вкъщи. Миналия месец получих $ 18642 от тази онлайн работа, просто като й давам 2 часа на ден, използвайки моя лаптоп. Вече всеки може да получи тази домашна работа и да започне да печели истински пари онлайн, като просто следва подробности тук .......... ==>>> C­­a­­s­­h­­m­­a­x­5­­.­­c­­l­­u­­b/

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.