Шефът на временната правна комисия в НС Данаил Кирилов заяви пред Клуб Z, че изчезването на тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов не би трябвало да повлияе на хода на делото срещу него. В миналия парламент Кирилов бе член на временната комисия, която се занимаваше с казуса.

"Не виждам как може да има политическа интрига. По-скоро си мисля какви биха били процесуалните последици. Би следвало това доказателство да го има в удостоверен вид и в прокуратурата, и в следствието. Не би трябвало изчезването му да се отрази на делото. Според мен няма никакъв проблем графологична експертиза да се извърши на ксерокопие", каза Кирилов.

 Според него не е ясно доколко и в каква степен тефтерчето е послужило за обвинението срещу Златанов, който бе осъден на първа инстанция. "Той е осъден за определени действия или бездействия, които той е извършил или не е извършил. Тефтерът беше използван чисто политически", смята Кирилов.

Депутатът припомни, че по време на работата на временната комисия в миналия парламент тефтерчето не е било достъпно за всички нейни членове. "Имаше една група народни представители, които го бяха чели. Не знам какво са чели - целите тефтери или части от тефтерите. В изказванията ми от трибуната аз подчертах, че ние като опозиция нямахме достъп до доказателствата. Виждал съм единствено това, което като факсимиле от пресконференции се тиражираше от медии", обясни Кирилов. 

"Как да направя предположение като не съм видял такъв факт". Това отговори Кирилов на въпрос дали изчезването на тефтерчето има връзка с появилите се информации, че в него фигурират и инициалите на Делян Пеевски.

Повечето депутати в парламента отказаха да коментират официално темата с изчезването на тефтерчето. И от ГЕРБ, и от БСП обаче смятат, че този инцидент едва ли е случаен и вероятно има връзка не толкова с инициалите, записани в тефтерчето, които вече са известни - Б.Б., Ц. Ц., И.Ф., колкото с онези, за които все още има само слухове. Депутати казаха, че не е ясно дали е подадена жалба в съответното управление на МВР за кражбата на тефтерчето, което също поражда много съмнения. От ДПС не пожелаха да коментират темата.