Разпространените наскоро предполагаеми имейли на един от синовете на кандидата за президент на САЩ Джо Байдън имат "всички класически белези на руска информационна операция". Това заявяват петдесетима бивши служители на американското разузнаване в писмо, публикувано днес на уебсайта на списание "Политико", предаде ДПА.

Миналата седмица в. "Ню Йорк пост" писа, че разполага с голям брой имейли от лаптоп, оставен вероятно от Хънтър Байдън в ателие за ремонт.

Американският ежедневник твърди, че докато е бил вицепрезидент, демократът Джо Байдън се е възползвал от позицията си, за да обогати своя син.

Други медии оспориха автентичността на съдържанието на лаптопа, който бил предоставен на "Ню Йорк пост" от Руди Джулиани - приятел и адвокат на президента републиканец Доналд Тръмп. Именно Джулиани разпространи преди време информация (впоследствие дискредитирана), че бившият вицепрезидент на САЩ е притискал Украйна да уволни своя главен прокурор, за да облагодетелства украинска газова компания, в която по онова време работел Хънтър Байдън.

Джо Байдън, който е съперник на Доналд Тръмп на президентските избори на 3 ноември, твърди, че никога не е обсъждал със сина си неговия бизнес. В в своето писмо бившите разузнавачи, сред които и няколко ексдиректори на ЦРУ, казват, че са налице "голям брой фактори, които ни карат да подозираме руска намеса". Според тях това "се вписва в целите на Русия" да създаде "политически хаос" в САЩ, за да попречи на Байдън и да помогне на Тръмп.

"В този момент за руснаците, при спада на Тръмп в анкетите, Москва има стимули да прави всичко по силите си", отбелязват бившите американски разузнавачи. Те признават, че не знаят дали имейлите са автентични или не, както и че нямат доказателства за руска намеса, но професионалният им опит поражда у тях "силни подозрения, че руското правителство има значима роля в този случай".

Сред подписалите писмото са бившите директори на ЦРУ Лион Панета, Джон Бренън и Майк Хейдън, бившите временни ръководители на агенцията Джон Маклохлин и Майк Морел и бившият директор на Националното разузнаване Джим Клапър. Когато "Ню Йорк пост" публикува миналата седмица статията, "Туитър" блокира нейното споделяне или пращане на линкове към нея поради опасения, че това е дезинформация. От "Фейсбук" казаха, че ще ограничат разпространяването на публикацията.

БТА